Uniunea democrată a Tinerilor Maghiari din Bistriţa în colaborare cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice în perioada 23-29 iulie, a organizat Caravana Tineretului 2012 în 7 localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud: Teaca, Ţigău, Fântâniţa, Fântânele, Chiochiş, Bozieş, Nimigea de Jos.
Prima zi a Caravanei Tineretului 2012 a fost organizată la Teaca, în curtea şcolii. Programul a început la ora 16:00 cu workshopuri pentru copii şi tinerii localnici, maghiari, români sau de etnie rromă. De workshopuri s-au ocupat coordonatorii, pe parcursul întregii săptămâni. Patru persoane responsabile de învăţarea de cântece, jocuri şi dansuri populare, două pentru sectorul de împletire a papurei, două la sectorul cu mărgele, două la origami şi de asemenea două persoane la desen şi colorare.
După terminarea workshopurilor a început programul cultural. Au dansat tinerii membrii ai ansamblului folcloric „Vadrózsa” din Bistriţa, urmaţi de elevii şcolii din Teaca, care ne-au oferit o serie variată de dansuri populare maghiare şi româneşti şi dansuri moderne. Au urcat pe scenă şi tineri din Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari din Bistriţa cu dansuri moderne, zumba şi salsa.
După dansuri a urmat un program susţinut de doi tineri bistriţeni, Kertész Réka (vocal) şi Gergely Arnold (ghitară), care au cântat melodii în limba maghiară, română şi engleză. Ziua s-a încheiat cu o petrecere în aer liber cu formaţia Dupla D, care au creat o atmosferă pe placul tuturor.
Caravana şi-a continuat traseul la Ţigău, unde programul a început ca şi în ziua anterioară, la ora 16:00 cu workshopuri pentru tinerii localnici. După care, de la ora 18:00 a avut loc serata culturală susţinută de ansamblul folcloric „Vadrózsa” din Bistriţa, tinerii membrii UDTM cu dansuri moderne, zumba şi salsa, şi cântece acompaniate de ghitară cu cei doi tineri.
Înainte ca formaţia Dupla D să dea startul petrecerii, iubitorii de filme au vizionat animaţia apărută în anul 2007, Alvin şi veveriţele. A treia zi Caravana a juns în Fântâniţa, unde înaintea workshopurilor, organizatorii împreună cu localnicii au vizitat urmele invaziei tătarilor, Gropile tătăreşti neexploatate, din pădurea Horpoşa. A urmat programul cultural susţinut de trupa „Vadrózsa” şi dansuri moderne, după care spectatorii au putut viziona filmul apărut în anul 2004, Călătorul maghiar (Magyar Vándor). După care membrii UDTM împreună cu localnicii, au urcat la un foc de tabără, unde au cântat Kertész Réka şi Gergely Arnold şi toţi cei prezenţi acolo. Seara a fost încheiată cu o petrecere în compania băieţiilor de la Dupla D.
Traseul Caravanei a continuat la Fântânele unde tinerii organizatori au dat startul programului la ora 16:00 cu workshopuri, după care a urmat serata culturală cu „Vadrózsa” şi dansuri moderne. Manifestarea a continuat la un foc de tabără, în jurul căreia toată lumea a cântat melodii tradiţionale. Ziua fiind încheiată cu o petrecere grandioasă alături de formaţia Dupla D.
A cincea zi Caravana Tineretului a ajuns la Chiochiş, unde copii au asistat la workshopuri, urmată de programul cultural cu dansuri şi cântece populare şi moderne. Sâmbătă destinaţia a fost Bozieş, unde preotul reformat ne-a ţinut o scurtă prezentare a satului şi a bisericii. După două ore de workshop pentru tinerii localnici, de la ora 18:00 au dansat ansamblul folcloric „Vadrózsa” şi tinerii de la UDTM cu dansuri moderne. A urcat pe scenă o tânără din Olanda, Els Wijma, cu un buchet ales din melodii în limba engleză. Au urmat-o Kertész Réka şi Gergely Arnold, iar seara a fost încheiată cu un chef incendiar susţinut de trupa Dupla D.
Ultima zi, pe 29 iulie Caravana a organizat programe culturale pentru toată lumea, la Nimigea de Jos. Workshopuri de la ora 16:00, iar serata culturală cu dansuri şi cântece populare şi moderne de la ora 18:00.
„Idea Caravanei Tineretului 2012 a luat naştere cu idea să promovăm cultura nu doar în oraş, ci şi în satele maghiare din judeţul nostru unde astfel de manifestări se organizează foarte rar. Pe de altă parte aş dorii să mulţumesc sprijinul acordat de UDMR, organizaţia judeţeană şi reprezentanţilor locali. Sperăm ca pe viitor să putem realiza mult mai multe evenimente de genul acesta.” a declarat Ferenczi László-Attila, preşedintele UDTM Bistriţa-Năsăud.
„Realizarea Caravanei nu a fost o muncă uşoară, dar datorită celor 25 de tineri şi a liderilor UDTM ne putem mândrii cu încă un eveniment de succes. Şi eu ţin să mulţumesc tuturor reprezentanţilor locali, care au promovat evenimentul şi ne-au ajutat în cea ce priveşte organizarea, fiindcă fără ajutorul lor beneficiarii proiectului ar fi fost într-un număr redus.” – a adăugat Sipos Timea, coordonatorul de proiect.