Femeile din 20 de localități din județ pot beneficia, timp de o lună, gratuit, de testările Papanicolau și HPV, realizate gratuit de un laborator mobil al Institutului Oncologic din Cluj, care a ajuns în județ în urma unui parteneriat realizat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Direcția de Sănătate Publică.
Cancerul de col uterin face ravagii în rândul femeilor din România, nici femeile din Bistrița-Năsăud nefiind ocolite de această boală.
Conform datelor DSP, anul trecut, prin programul de screening, din 300 de femei testate cinci au fost diagnosticate cu probleme de acest fel.
De asemenea, până în luna septembrie 2016 alte 42 de cazuri de cancer de col uterin, au fost înregistrate în evidențele Direcției de Sănătate publică Bistrița-Năsăud.
Doar o femeie din patru își face testul Papanicolau în Bistrița-Năsăud, ideea proiectului de screening, fiind de a crește cât de mult numărul femeilor care se testează și care pot fi astfel salvate.
„În urmă cu două săptămâni am primit un telefon de la domnul profesor doctor, fostul ministru al Sănătății, Achimaj-Cadariu care ne-a propus un parteneriat cu Institutul Oncologic, Ion Chiricuță din Cluj-Napoca pentru un proiect extrem de interesant care se derulează în zona noastră CEDICROM, finanțat prin Ministerul Sănătății cu fonduri norvegiene și cu fonduri de la bugetul de stat, prin care se fac teste Papanicolau și HPV pentru femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Din păcate, mai ales în mediul rural lumea este reticentă și sunt destul de puțini, concetățenii noștri care și-au făcut un obicei din a-și face periodic analize pentru a-și putea descoperi afecțiuni într-o fază inițială, moment din care lucrurile pot fi vindecate. Din păcate, dacă vorbim de boală, cancerul face din ce în ce mai mari ravagii în rândul oamenilor, dar datorită cercetătorilor, multe dintre tipurile de cancer pot fi tratate dacă sunt descoperite în timp util”, a declarat într-o conferință de presă preșdintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
Timp de o lună caravana se află în județul nostru și va merge să testeze femeile din 20 de localități: Feldru, Rodna, Șanț, Spermezeu, Târlișua, Dumitrița, Cetate, Lechința, Mărișel, Maieru, Leșu, Uriu, Căianu Mic, Petru Rareș, Lunca Ilvei, Ilva Mică, Chiochiș, Livezile, Bistrița Bârgăului și Beclean.
Toate aceste teste sunt gratuite, fiind finanțate din fonduri norvegiene și guvernamentale prin Ministerul Sănătății, iar rezultatele vin în aproximativ trei săptămâni.
La conferința de presă organizată astăzi la sediul Consiliului Județean au fost prezenți reprezentanți ai ministerului Sănătății, ai Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, ai Institutului Oncologic din Cluj-Napoca și medicul Minodora Bumbu care se ocupă de prelevarea acestor probe.
Directorul proiectului, doctorul Florian Nicula, spune că proiectul se va derula pe o perioadă de o lună, dar există un proiect național de screening care se întinde pe o perioadă de cinci ani și acolo unde caravana nu va ajunge în această lună, se va merge ulterior.
„La cancerul de col uterin incidența și mortalitatea sunt cele mai ridicate din Europa, deși există aceste programe de screening descoperite de mai mulți ani, care au la bază cercetările unui savant român, testul Babeș-Papanicolau, test inventat de acest savant român, care în întreaga lume a salvat milioane de vieți feminine de la decesul prin această boală. Noi am început târziu, dar am început să îl practicăm și la noi la nivelul populației. Avem un program național de screening al cancerului de col uterin din 2012 care are efecte și în jud. Bistrița-Năsăud. În județul dumneavoastră din 78.000 de femei, aflate între 25 - 64 de ani, grupa de risc pentru acest tip de cancer, doar una din patru femei au beneficiat de acest test. Rămân de testat însă multe femei, ele aflându-se concentrate în zonele defavorizate, rurale mai ales, motiv pentru care am inițiat acest program, cu unitățile mobile care se deplasează în aceste comunități, în paralel cu campanii de informare, aceste femei având în primul rând oportunitatea de afla că există acest test, că există acest program și faptul că au acces gratuit la aceste teste”, a spus doctorul Florian Nicula în conferința de presă de astăzi.
Caravana urmează să ajungă în fiecare dintre cele 20 de localități cuprinse în prima fază a proiectului, neexistând un număr limită de femei care pot fi testate. Este compusă din două unități mobile – un autoturism de teren și un microbuz – laborator, special modificat pentru a se preleva probele.