Administratorul gropii ecologice de la Tărpiu a făcut lumină astăzi în ceea ce privește colectarea selectivă. Deși pare greu de crezut, anual, la Tărpiu ajung doar maxim 1.500 de tone de deșeuri selectate. Culmea, momentan, bistrițenii sunt singurii responsabili de reciclare.
Dacă la conferința de presă de ieri reprezentanții autorităților județene s-au ferit să spună cam cât se colectează selectiv în județ, astăzi, administratorul depozitului ecologic de la Tărpiu a făcut lumină.
Lucrurile nu sunt nici pe aproape la fel de „roz” cum le vede ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu, care a continuat și astăzi să ne dea exemplu de bune practici în țară.
Deși se colectează selectiv încă din 2013, cantitatea de deșeuri reciclabile care ajung la depozitul de la Tărpiu nu depășește anual 1.500 de tone. Cantitatea este ridicol de mică, dacă ținem cont de ținta trecută în proiectul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, care ajungea la 15.000 de tone.
Practic, se colectează selectiv în proporție de doar 10% din cat ar trebui. Din totalul gunoaielor care ajung zi de zi la Tărpiu, doar 7-8% reprezintă deșeuri reciclabile.
Mai mult, responsabili de colectarea selectivă sunt strict bistrițenii, cel puțin momentan. Asta pentru că la depozitul de la Tărpiu nu există utilaje de reciclare, doar de sortare. Consiliul Județean împreună cu administratorii depozitului iau în calcul achiziționarea unor utilaje care să ajute la recuperarea materialelor reciclabile din gunoiul menajer.
„Deocamdată ne vin foarte puține deșeuri reciclabile. 7-8% din ce s-a preconizat se colectează selectiv, adică din 14-15.000 de tone. În acest moment rampa de la Tărpiu nu poate tria deșeurile, nu poate face selectare a deșeurilor reciclabile”, a explicat administratorul depozitului de la Tărpiu, Răzvan Trocan.