13 partide și alianțe au încercat să intre în cursa electorală pentru alegerile din 11 decembrie și să reprezinte județul Bistrița-Năsăud, însă, după o analiză atentă a documentelor depuse, membrii BEJ au stabilit că numai 12 formațiuni politice îndeplinesc condițiile pentru a putea candida.
Din cei 123 de competitori electorali care se visau în Camera Deputaților sau în Senat reprezentând județul Bistrița-Năsăud patru au rămas pe dinafară.
Este vorba despre persoanele care au încercat să candideze din partea Alianței Electorale Alternativa Națională 2016.
Alianța Electorală a venit cu câte două propuneri pentru Senat și două propuneri pentru Camera Deputaților, însă, în urma analizei dosarelor de candidaturi propuse de Alianța Electorală Alternativa Națională 2016, s-a constatat că Alianța nu a depus lista susținătorilor nici la Biroul Electoral Central și nici la Biroul Electoral de Circumscripție Județean. Astfel, BEJ a constatat că nu sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute pentru admiterea candidaturilor și a respins candidaturile propuse de Alianța Electorală Alternativa Națională 2016 la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat.
Împotriva deciziei se poate face contestație în termen de 48 de ore la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Pentru fi valide candidaturile ar fi trebuit însoțite la nivelul județului Bistrița-Năsăud de un număr de 2630 de semnături.
Alianța Electorală Alternativa Națională a încercat să intre în alegeri cu patru reprezentanți, respectiv Viorel Vernescu un profesor pensionar de 75 de ani și Maria Ionescu avocată de 46 de ani - la camera Deputaților. La Senat, alianța a venit cu alte două propuneri respectiv juristul Marian Mitran de 55 de ani și asistenta medicală Mihaela Dic de 62 de ani, toți din București.
Alianța Națională 2016 este formată din Partidul Forța Pensionarilor, Partidul Democrat al Muncitorilor, Partidul Comunitar din România și Partidul Comuniștilor.