Dacă unii primari trec prin mandate ca rața prin apă, alții chiar încearcă să sprijine comunitatea locală. Primarul comunei Chiochiș s-a încăpățânat să salveze brutăria din localitate, construind cu ajutorul său un nou brand de pâine.
Săptămâna ce tocmai a trecut, brutăria din Chiochiș a produs pâine din nou. Asta după ce primarul Vasile Silași s-a încăpățânat să salveze brutăria unei cooperații, care a dat faliment.
Brutăria a fost preluată, în chirie, de cooperativa agricolă Zestrea, una dintre puținele astfel de organizații din țară. Aceasta a fost pusă pe picioare tot de primarul Vasile Silași, în vara acestui an.
Pâinea care ia naștere în miez de noapte la Chiochiș este făcută după o rețetă tradițională din zonă și nu are aditivi. Mai mult, primarul refuză să folosească ingrediente din afara țării, astfel că făina, de exemplu, este cumpărată de la o moară din orașul Beclean.
Pâinea se numește „Cununa” și costă 2,5 lei și respectiv 6 lei, cea de aproape două kilograme. Momentan, pâinea Cununa poate fi găsită doar la magazinele mici din jurul Becleanului, însă edilul vrea ca aceasta să poată fi cumpărată inclusiv din supermarket-uri.
„Am preluat brutăria de la fosta cooperație. Practic, aceasta este luată în chirie, însă suma este mai mult decât modică. Brutăria s-a închis și noi am considerat că o putem salva și o putem duce pe profit. Producem aici o pâine țărănească, fără aditivi, iar lumea este încântată de rețetă”, explică Vasile Silași.
La brutărie lucrează 7 localnici, iar numărul angajaților urmează să crească la 10. Capacitatea brutăriei este de 1.000 de pâini. Profitul brutăriei ajunge în conturile cooperativei, iar taxele merg la bugetul local.
Vasile Silași spune că gustul pâinii produse în brutăria de la Chiochiș seamănă cu cel al celei țărănești. Singurul dezavantaj al faptului că nu sunt folosiți aditivi deloc este faptul că pâinea nu crește așa mare.
Tot săptămâna aceasta, la Chiochiș s-a mai pus în funcțiune o fabrică de peleți, care practic transformă deșeurile vegetale în peleți, folosiți mai apoi pentru încălzire.
Aceasta nu doar că scapă localitatea de deșeurile vegetale, ci le pune la dispoziție locuitorilor din zonă peleți, o alternativă demnă de luat în calcul mai ales că zona de câmpie se confruntă cu o lipsă acută de lemn de foc, aproape an de an.
Cele două afaceri sunt primele proiecte ale Cooperativei Zestrea. Practic, toți membrii cooperativei contribuie cu aceeași sumă de bani, iar profiturile se impart.
Momentan, din cooperativă fac parte mai bine de 20 de localnici. Printre membri se numără și primarul Vasile Silași, dar și deputatul Daniel Suciu. Potrivit primarului Vasile Silași, în primii ani cel mai probabil membrii cooperativei nu vor avea parte de veniturile obținute prin cele două afaceri, sumele urmând să fie reinvestite în noi proiecte.