Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  24 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Când primarul chiar vine în sprijinul comunității. Cum a salvat un edil de comună o brutărie și a dat naștere la un brand nou de pâine

29/11/2017 15:23:55 Bianca SARA  
Dacă unii primari trec prin mandate ca rața prin apă, alții chiar încearcă să sprijine comunitatea locală. Primarul comunei Chiochiș s-a încăpățânat să salveze brutăria din localitate, construind cu ajutorul său un nou brand de pâine.

Săptămâna ce tocmai a trecut, brutăria din Chiochiș a produs pâine din nou. Asta după ce primarul Vasile Silași s-a încăpățânat să salveze brutăria unei cooperații, care a dat faliment.

Brutăria a fost preluată, în chirie, de cooperativa agricolă Zestrea, una dintre puținele astfel de organizații din țară. Aceasta a fost pusă pe picioare tot de primarul Vasile Silași, în vara acestui an.

Pâinea care ia naștere în miez de noapte la Chiochiș este făcută după o rețetă tradițională din zonă și nu are aditivi. Mai mult, primarul refuză să folosească ingrediente din afara țării, astfel că făina, de exemplu, este cumpărată de la o moară din orașul Beclean.

Pâinea se numește „Cununa” și costă 2,5 lei și respectiv 6 lei, cea de aproape două kilograme. Momentan, pâinea Cununa poate fi găsită doar la magazinele mici din jurul Becleanului, însă edilul vrea ca aceasta să poată fi cumpărată inclusiv din supermarket-uri.

„Am preluat brutăria de la fosta cooperație. Practic, aceasta este luată în chirie, însă suma este mai mult decât modică. Brutăria s-a închis și noi am considerat că o putem salva și o putem duce pe profit. Producem aici o pâine țărănească, fără aditivi, iar lumea este încântată de rețetă”, explică Vasile Silași.

La brutărie lucrează 7 localnici, iar numărul angajaților urmează să crească la 10. Capacitatea brutăriei este de 1.000  de pâini. Profitul brutăriei ajunge în conturile cooperativei, iar taxele merg la bugetul local.

Vasile Silași spune că gustul pâinii produse în brutăria de la Chiochiș seamănă cu cel al celei țărănești. Singurul dezavantaj al faptului că nu sunt folosiți aditivi deloc este faptul că pâinea nu crește așa mare.

Tot săptămâna aceasta, la Chiochiș s-a mai pus în funcțiune o fabrică de peleți, care practic transformă deșeurile vegetale în peleți, folosiți mai apoi pentru încălzire.

Aceasta nu doar că scapă localitatea de deșeurile vegetale, ci le pune la dispoziție locuitorilor din zonă peleți, o alternativă demnă de luat în calcul mai ales că zona de câmpie se confruntă cu o lipsă acută de lemn de foc, aproape an de an.

Cele două afaceri sunt primele proiecte ale Cooperativei Zestrea. Practic, toți membrii cooperativei contribuie cu aceeași sumă de bani, iar profiturile se impart.

Momentan, din cooperativă fac parte mai bine de 20 de localnici. Printre membri se numără și primarul Vasile Silași, dar și deputatul Daniel Suciu. Potrivit primarului Vasile Silași, în primii ani cel mai probabil membrii cooperativei nu vor avea parte de veniturile obținute prin cele două afaceri, sumele urmând să fie reinvestite în noi proiecte.

 

 

8389 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro