Festivalul Interjudețean al Jocului Călușăresc din localitatea Budacu de Sus, comuna Dumitrița a ajuns anul acesta la cea de-a V-a ediție! Evenimentul tradițional care promovează păstrarea și perpetuarea acestui obicei autentic va avea loc duminică, 9 iunie.
Una din valorile culturale care s-a păstrat cu sfințenie în localitatea Budacu de Sus din comuna Dumitrița este Jocul Călușarilor. În Transilvania, documentele îl menționează pentru prima dată cu prilejul unui eveniment festiv: Sărbătoarea dată de principele Transilvaniei, Sigismund Bathory pe 19 octombrie 1599 în cinstea principelui Mihai Viteazul și a doamnei sale. Obiceiul autentic al călușarilor din Transilvania s-a mai păstrat doar în puține localități până între cele două războaie mondiale. Cu timpul, accentul s-a pus mai mult pe ceremonie, având ca scop perpetuarea tradiției și cultivarea în rândul spectatorilor a respectului pentru valorile cultural autentice ale locului.
“Referiri la “Călușarul” din Budacu de Sus au fost transmise prin viu grai de la bătrânii noștri. Se spune că în vremea Imperiului Austro-Ungar, când românii erau oprimați ca nație, acest dans era un motiv prin care puteau să-și păstreze cu înverșunare portul și simbolul tricolor, deci un prilej de perpetuare a identității naționale. Bătrânii mai spun că la serbările dedicate aniversării a 10 ani de la înfăptuirea Unirii din 1918, călușarii de la Budacu de Sus au fost și ei prezenți”, spune primarul comunei Dumitrița, Vasile Moga.
Astăzi, obiceiul autentic al călușarilor se păstrează la Budacu de Sus, prin organizarea unui eveniment special: Festivalul Interjudețean al Jocului Călușăresc, care a ajuns anul acesta la cea de-a V –a ediție. Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria comunei Dumitrița și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița – Năsăud, cu sprijinul Consiliului Local Dumitrița, a Școlii de Arte și Meserii din Budacu de Sus și a Asociației Urmașilor Grănicerilor Budac – Ragla. Evenimentul tradițional va avea loc duminică, 9 iunie, începând cu ora 12.30 și va debuta cu Parada formațiilor artistice, urmată de Deschiderea oficială a Festivalului, de la ora 13.00.
La spectacolul din acest an vor participa formațiile de călușari din: Budacu de Sus, Sângeorz – Băi, Bistrița Bârgăului, Șieu Odorhei, Șieu, Tiha Bârgăului, Poiana Ilvei, Năsăud și Salva. De asemenea, vor urca pe scenă Formațiile de jocuri bărbătești din comuna Dumitrița, împreună cu soliștii: Paula Grigore, Mălina Suci, Vasile Moldovan, Roxana Chirilă, Mălina Moldovan și Elena Rus. Programul Festivalului va fi întregit și de prestațiile Formațiilor de călușari din Mintiu Gherli ( județul Cluj), Drăgănești – Olt ( județul Olt), Vătava ( județul Mureș), Ansamblul Folcloric “Someșul” din Dej, Ansamblul Folcloric “Balada” din Bistrița și Ansamblul Folcloric Profesionist “Dor Românesc” al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița – Năsăud.
Bugetul total alocat anul acesta pentru organizarea Festivalului Interjudețean al Jocului Călușăresc de la Budacu de Sus este de 19.000 de lei, sumă din care 10.000 de lei au fost acordați ca și sprijin Primiriei Dumitrița de către Asociația Urmașilor Grănicerilor Budac – Ragla, 4.000 de lei au fost alocați de către Consiliul Local Dumitrița, iar 5.000 de lei a fost contribuția din partea Centrului Județean pentru Cultură Bistrița – Năsăud, instituție care are inclusă această manifestare, în programul evenimentelor sale anuale.
Foto: Arhivă