Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  34 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Călușarii se întâlnesc duminică la Budacu de Sus, într-un festival dedicat acestui obicei autentic!

05/06/2013 10:05:39 Iulia STUPINEAN  
Festivalul Interjudețean al Jocului Călușăresc din localitatea Budacu de Sus, comuna Dumitrița a ajuns anul acesta la cea de-a V-a ediție! Evenimentul tradițional care promovează păstrarea și perpetuarea acestui obicei autentic va avea loc duminică, 9 iunie.

Una din valorile culturale care s-a păstrat cu sfințenie în localitatea Budacu de Sus din comuna Dumitrița este Jocul Călușarilor. În Transilvania, documentele îl menționează pentru prima dată cu prilejul unui eveniment festiv: Sărbătoarea dată de principele Transilvaniei, Sigismund Bathory pe 19 octombrie 1599 în cinstea principelui Mihai Viteazul și a doamnei sale. Obiceiul autentic al călușarilor din Transilvania s-a mai păstrat doar în puține localități până între cele două războaie mondiale. Cu timpul, accentul s-a pus mai mult pe ceremonie, având ca scop perpetuarea tradiției și cultivarea în rândul spectatorilor a respectului pentru valorile cultural autentice ale locului.

“Referiri la “Călușarul” din Budacu de Sus au fost transmise prin viu grai de la bătrânii noștri. Se spune că în vremea Imperiului Austro-Ungar, când românii erau oprimați ca nație, acest dans era un motiv prin care puteau să-și păstreze cu înverșunare portul și simbolul tricolor, deci un prilej de perpetuare a identității naționale. Bătrânii mai spun că la serbările dedicate aniversării a 10 ani de la înfăptuirea Unirii din 1918, călușarii de la Budacu de Sus au fost și ei prezenți”, spune primarul comunei Dumitrița, Vasile Moga.

Astăzi, obiceiul autentic al călușarilor se păstrează la Budacu de Sus, prin organizarea unui eveniment special: Festivalul Interjudețean al Jocului Călușăresc, care a ajuns anul acesta la cea de-a V –a ediție. Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria comunei Dumitrița și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița – Năsăud, cu sprijinul Consiliului Local Dumitrița, a Școlii de Arte și Meserii din Budacu de Sus și a Asociației Urmașilor Grănicerilor Budac – Ragla. Evenimentul tradițional va avea loc duminică, 9 iunie, începând cu ora 12.30 și va debuta cu Parada formațiilor artistice, urmată de Deschiderea oficială a Festivalului, de la ora 13.00.

La spectacolul din acest an vor participa formațiile de călușari din: Budacu de Sus, Sângeorz – Băi, Bistrița Bârgăului, Șieu Odorhei, Șieu, Tiha Bârgăului, Poiana Ilvei, Năsăud și Salva. De asemenea, vor urca pe scenă Formațiile de jocuri bărbătești din comuna Dumitrița, împreună cu soliștii: Paula Grigore, Mălina Suci, Vasile Moldovan, Roxana Chirilă, Mălina Moldovan și Elena Rus. Programul Festivalului va fi întregit și de prestațiile Formațiilor de călușari din Mintiu Gherli ( județul Cluj), Drăgănești – Olt ( județul Olt), Vătava ( județul Mureș), Ansamblul Folcloric “Someșul” din Dej, Ansamblul Folcloric “Balada” din Bistrița și Ansamblul Folcloric Profesionist “Dor Românesc” al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița – Năsăud.

Bugetul total alocat anul acesta pentru organizarea Festivalului Interjudețean al Jocului Călușăresc de la Budacu de Sus este de 19.000 de lei, sumă din care 10.000 de lei au fost acordați ca și sprijin Primiriei Dumitrița de către Asociația Urmașilor Grănicerilor Budac – Ragla, 4.000 de lei au fost alocați de către Consiliul Local Dumitrița, iar 5.000 de lei a fost contribuția din partea Centrului Județean pentru Cultură Bistrița – Năsăud, instituție care are inclusă această manifestare, în programul evenimentelor sale anuale.

 

Foto: Arhivă

6739 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro