În jur de 700 de tineri care au o pregătire profesională cu tradiţie vin tocmai din Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Norvegia, Suedia pentru a participa la un schimb viu de cunoştinţe şi cultură la Târgul de Vară al Bistriței.
Calfele călătoare se adună în toată Europa în cadrul unui proiect care va dura trei ani şi o zi. Aceştia au ales să călătorească, să schimbe experienţe şi cunoştinţe îmbrăcaţi în uniforma şi pălăria calfelor şi respectând normele impuse de frăţia lor. Proiectul propus de asociaţia „Casa Calfelor Sibiu” cuprinde trei componente principale: atelierele de lucru deschise, serile culturale şi expoziţia de fotografie, panouri informative şi diverse obiecte specifice calfelor.
În cadrul atelierelor vor fi prezente calfe de diferite meserii, care pot fi urmărite direct la lucru. Meșteșugarii prezenți la ateliere colaborează cu meșteșugarii, elevii și studenții locali. Tehnicile de lucru utilizate sunt cele tradiționale, nu se lucrează cu mașini și unelte electrice. Vizitatorii interesați pot intra în contact direct cu ei pentru a afla mai multe despre tradiție și măiestrie în meșteșug.
Calfele călătoare poposesc la Bistrița în perioada sărbătorii orașului: 21 - 23 august. Având în vedere experiența pe care calfele călătoare au dobândit-o în timp, în meșteșugul pietrarilor, fierarilor și al dulgherilor din alte vremuri, bistrițenii vor avea, cu siguranță, multe de aflat și de admirat.