A vizitat Londra în mai multe rânduri, iar în 2010 a stat o săptămână în marea metropolă, rămânând impresionată de frumuseţea oraşului, respectul britanicilor şi felul în care aceştia îşi promovează tradiţiile şi istoria. Mihaela Ţărmure iubeşte arta şi frumosul şi spune că Londra este unul dintre cele mai minunate oraşe ale lumii.
Mihaela Ţărmure a fost beneficiară a unui proiect finanţat din fonduri europene, în calitate de partener al Asociaţiei ProArt&Co Londra, un vechi şi statornic partener al Fundaţiei Societatea de Concerte Bistriţa. Alături de alte 11 persoane din Bulgaria, Turcia, Ucraina şi Finlanda, a participat la un work-shop de o săptămână în capitala Marii Britanii. Vorbeşte despre Londra cu mult drag şi mult respect şi îşi aminteşte cu plăcere clipele frumoase petrecute acolo, oamenii întâlniţi şi locurile vizitate.
"Londra este un oraş extraordinar, cu oameni primitori, respectuoşi chiar în condiţiile unei imens cosmopolitism. Londonezii respectă în primul rând legea, se implică în viaţa comunitară, fac eforturi să nu-şi uite istoria. Eu am mers acolo chiar cu o săptămână înainte de alegerile pentru desemnarea primarului. În Londra primarul se alege prin votul cenzitar. Primarul nu este ales de popor, ci de cei mai de seamă reprezentanţi ai Londrei, industriaşii, bancherii şi cei care îşi aduc contribuţia la dezvotarea oraşului, în fiecare zi. Au o tradiţie extrem de frumoasă, se duc la întrunirile lor îmbrăcaţi în costume de epocă, în maşini de epocă. Aşa respectă şi păstrează tradiţia", a povestit Mihaela Ţărmure pentru Bistriţeanul.ro.
"Ceaiul de la ora 17.00, acel obicei se respectă cu sfinţenie. Ceai cu lapte şi prăjiturelele, acestea se servesc în fiecare zi la ora 17.00 de către englezii adevăraţi", mai spune Mihaela Ţărmure.
O iubitoare a artelor, pe care le şi cultivă prin activitatea în care se implică în cadru Societăţii de Concerte Bistriţa, Mihaela Ţărmure a vizitat în acea săptămână numai muzeele cele mai de seamă ale Londrei şi a fost impresionată de fiecare dintre ele.
Într-un jurnal de vacanţă Mihaela Ţărmure a notat câteva dintre impresiile pe care şi le-a făcut vizitând Londra.
"Foundling Museum, fondat acum 270 de ani mi-a dat o trăire unică, ce noroc că am avut o batistă...! Îmi amintesc exact romanele lui Dickens pe care le-am citit în copilărie, toate acţiunile din roman erau reale! Să aduni copiii străzii şi să construieşti şi un spital pentru ei, în anii aceia", scrie Mihaela Ţărmure în jurnalul de vacanţă.
O altă vizită consemnată în jurnal aminteşte de marele British Museum despre care aceasta scrie “este un muzeu fantastic şi o clădire în sine extraordinară. Vechile colecţii egiptene, atâtea valori universale adunate şi păstrate cu atât de mult respect ! 5 milioane de artefacte, dintre care peste 2 milioane din aur şi argint!".
Tot în acel jurnal de vacanţă Mihaela Ţărmure a ţinut să meţioneze şi despre The Globe Theatre despre care spune „este teatrul Londrei pe care-l asociem cu William Shakespeare. A fost construit în anul 1599 de către o companie de teatru de stradă şi a fost distrus de un incendiu în 29 iunie 1613. Cel de-al doilea Globe Theatre a fost construit în acelaşi loc în iunie 1614 şi a fost închis în 1642. O clădire modernă, numită "Shakespeare's Global" a fost deschisă în 1997".
National Portrait Gallery, un alt loc vizitat, muzeu care are cea mai mare colecţie de portrete cu personalităţi.
"Portrete care au dat formă culturii şi istoriei britanice, începând cu 1856 şi până la personalităţi contemporane, muzeul care este tot timpul în mişcare, creşte continuu", este ceea ce a consemnat în jurnalul de vacanţă.
Un alt loc vizitat şi care a impresionat-o este Victoria and Albert Museum.
„Familia regală britanică a înfiinţat şi susţine muzeul. Cuprinde obiecte de artă, diverse, de valori impresionante şi care sunt adunate pentru a fi văzute de lumea întreagă", spune Mihaela Ţărmure.
Mihaela Ţărmure îşi aminteşte cu drag despre o cină deosebită, servită la un restaurant cu specific medieval. Domniţe, cavaleri şi menestreli au avut grijă ca toţi cei care au participat la cină să se simtă bine şi să intre în atmosfera zilelor medievale. Locul se numeşte Ivory House şi în fiecare seară are loc câte un spectacol specific, cu actori de la Globe!
"Este un loc deosebit. Mâncarea se serveşte exact ca în perioada medievală, era servită din ceaun sau pe un taler, nu se folosesc tacâmuri, pâinea se rupe. Se danseză, se cântă, iar fete îmbrăcate în rochii din perioada medievală au grijă ca oaspeţii să aibă tot timpul paharele pline, să savureze atât mâncarea cât şi spectacolul. Ce atmosferă minunată! Localul era plin – în jur de 100 de persoane şi nu este de mirare când vezi cu cât profesionalism se tratează totul", a mai povestit aceasta.
Sentimentul pregnant pe care l-a avut la finalul acelei minunate săptămâni a fost acela că aparţinem şi noi românii civilizaţiei europene şi că speră că având posibilitatea să circulăm liber în Europa şi nu numai, mulţi dintre noi vom gândi şi acţiona în concordanţă cu ce se întâmplă în Europa. Mai avem o şansă!