Amuțirea strigătelor de junglă, atât de iubite de tinerii noștri huligani politici, n-ar trebui deloc să ne înșele... Consecințele sunt insidioase, învăluite în sonore declarații de dragoste, unele formal progresiste, de o tristețe care nu mai poate scăpa nimănui. Există un huliganism politic cu prelungiri vulgare în domeniul spiritului...
Pentru că e duminică și aveți timp de citit, Librăriile Aletheia şi Bistriţeanul.ro vă oferă încă o carte extraordinară – Cultură și creație – un volum care restituie, pentru întâia oară, publicistica lui Adrian Marino dintre 1939 (anul debutului) şi 1947 (ultima colaborare din Naţiunea, căreia-i vor urma, în 1949, arestarea, detenţia şi domiciliul obligatoriu din Bărăgan, până în 1964).
Ediţia îngrijită de Aurel Sasu cuprinde note, recenzii, însemnări şi cronici, între care, se remarcă „editoriale” precum „Premiile literare”, „Ce este un scriitor?”, „Să fim sceptici!”, „Arta de a citi”, „Manualul debutantului” și „Huliganul cultural” – din care puteți citi chiar mai jos un fragment:
Există un huliganism politic cu prelungiri vulgare în domeniul spiritului, stupida figură a huliganismului cultural continuând să vegheze în aceeași nepăsare generală. Cu privirile aruncate obscurantist în jos, devenit deodată grandilocvent, cu gesturi subit inspirate, el își proclamă prin cafenele și redacții evidenta sa genialitate și profundul său dispreț pentru întreaga cultură europeană.
Semidoct, cu trei-patru formule prinse în zbor la un curs, fără vocația intelectualității, huliganul cultural scuipă disprețuitor pe „tomurile groase”, pe care nu le va deschide niciodată, dând verdicte definitive în orice domeniu. Pe plan „critic”, huliganul cultural se dovedește a fi ascuns compilator de articole, negativist absolut, strâmbând din nas în fața oricărei compilații, disprețuind clasicii, metoda preferată fiind infatuarea, nota injurioasă, pamfletul, tehnica de „pisser contre le ciel” fiind căutată cu tenacitate.
Superficialitatea sa este însă iremediabilă, cabtinismul și ratarea cea mai absolută pândindu-l din umbră...
Savurosul volum scris de criticul Alex Ștefănescu care cuprinde 38 de portrete ale unor scriitori celebri precum Gabriel Liiceanu, Constantin Noica, Octavian Paler, Adrian Păunescu, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Nicolae Manolescu, Dan C. Mihăilescu, Emil Brumaru, Augustin Buzura, Mircea Dinescu, Adrian Păunescu – și mulți alții – a fost câștigat de Marius Nicolae Pop, profesoru la Colegiul Tehnic Infoel Bistrița!
Pentru a intra în posesia cărții Cultură și creație oferită cadou de Librăriile Aletheia și Bistrițeanul.ro în această duminică, nu aveți decât să răspundeți la o simplă întrebare: Ce restituie, pentru prima oară, volumul Cultură și creație? Așteptăm răspunsurile dumneavoastră pe adresa de email redactia@bistriteanul.ro, până sâmbătă, 15 noiembrie, urmând că fericitul câștigător să fie anunțat duminică, 16 noiembrie.