Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  274 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



CADOU. Memoriile unui politician din Bistriţa interbelică. Dueluri, personaje fabuloase, discursuri incendiare. Şi mai mult decât atât...

25/08/2013 08:55:30 Ioana BRADEA  
Ce ar putea să fie mai frumos într-o duminică de sărbătoare a oraşului decât să primeşti un cadou pe măsură...? Bistriţeanul.ro vă oferă azi o carte specială despre istoria recentă a oraşului, despre pasiune, putere, luciditate şi iluzii, despre “matrapazlâcuri”, trădare şi speranţă. Despre unul dintre cei mai influenţi politicieni ai Bistriţei...

Primele case româneşti din „Cetate” au fost a lui Gavrilă Man, în strada Lemnelor şi a părinţilor mei, pe Rossmarkt, Piaţa Unirii, nr 3. Ambele cu etaje. Tatăl meu cumpărase o casă veche de la o săsoaică şi în locul casei vechi a clădit, luând împrumut de 6.000 de florini, pe amortizare de la „Hermännnstädter Allgemeine Spaarkasa” din Sibiu...” scrie Victor Moldovan – bistriţeanul care a fost pe rând avocat şi militant al cauzei naţionale (1918), devenind deputat al Partidului Naţional Român în Parlamentul României în perioada 1919 – 1926, practicând avocatura la Bistriţa şi Bucureşti, fiind implicat în mişcarea cooperatistă şi în problemele grănicerilor şi moţilor – vicepreşedinte al al Senatului României în perioada 1932-1933, simplu parlamentar din 1934 şi retras din politică după venirea la putere a lui Ion Antonescu. 

Pentru a intra în posesia volumului de memorii scrise de Victor Moldovan – tot ce aveţi de făcut este să ne trimiteţi un e-mail pe adresa redactia@bistriteanul.ro şi să răspundeţi la întrebarea: “De ce vă doriţi acest volum...?

Pentru cei care nu vor ajunge prea curând în posesia Memoriilor – am selectat mai jos (subiectivi cum ne ştiţi deja:) un fragment absolut savuros în care este prezentată reacţia bistriţenilor la aflarea izbucnirii Primului Război Mondial...

1914. Războiul mondial

Eram la Sângeorz-Băi , în societatea cumnatului meu Victor Man şi a lui Niculiţă Candale, când am aflat vestea uluitoare a declaraţiei de război. Sosiţi la Bistriţa, am găsit oraşul în mare fierbere. Colonelul batalionului de honvezi ungur era urcat pe o masă în faţa cafenelei din casele lui Konnerth şi cuvânta cu gesturi mari, că pe sârbi îi lichidează, mâncându-i la primul dejun, iar pe ruşi – la dejunul mare.

Plecau apoi tren după tren cu flăcăii noştri români, împodobite de astă dată cu flori şi drapele tricolore româneşti, mânaţi pentru a se jertfi pentru un ideal străin. Dar veştile venite de pe câmpul de război îl dezmint curând pe colonelul nostru honved, dezumflând îngâmfarea patriotardului.

Cade cetate după cetate, urmează dezastru după dezastru, apoi ofensiva ruşilor, care trec Carpaţii la nord, iar prin Bucovina ajung la Iacobeni, provocând o nemaipomenită panică la Bistriţa. Locuitorii oraşului îi credeau pe ruşi apropiindu-se de marginea judeţului. Fispanul Fejervary îşi pierde capul şi provoacă o debandadă dând alarma pentru evacuarea oraşului.

Toţi fugeau la gară, pentru a prinde primul tren care să-i ducă cât mai departe. Mai ales femeile erau speriate. Eu am fost nevoit să însoţesc pe soacra şi pe soţia mea ... La gară, imensă lume cu bagaje. Ne-au învagonat în vagoane de marfă şi de vite şi nu ne-am mai oprit până la Cluj, unde am găsit adăpost într-un mic hotel. Alarma s-a dovedit întemeiată. 

Într-o notă de subsol - episodul este completat de relatarea lui Gustav Zikeli. „Chiar la începutul războiului, Bistriţa a avut şi ea întâmplarea sa de război, în orice caz într-un fel mai mult tragi-comic” – notează Gustav Zikeli. „Într-o după-amiază de marţi a anului 1914 s-a anunţat prin intermediul bătăilor de tobă că inamicul era în apropiere şi că, cine voia să fugă, putea folosi trenul. Trenurile erau gata de plecare. La o ofensivă, ruşii au intrat în Bucovina de sud.

A început un talmeş-balmeş nebunesc în piaţă. Ţărăncile venite cu produsele lor spre vânzare şi-au strâns legumele, au lăsat mai mult de jumătate pe loc şi au fugit la căruţele lor sau pe jos spre Heidendorf (azi Viişoara) sau spre satele înconjurătoare.

Gara era plină de orăşeni şi ţărani care erau pregătiţi de fugă. Mulţi cetăţeni şi-au închiriat căruţe ţărăneşti şi plecau ca înnebuniţi din Bistriţa.

După amiază, mersul la gară a devenit aproape o primejdie de viaţă. Oamenii se înghesuiau, se împingeau, fiecare dorea să urce primul în tren.

Noaptea a trecut, inamicul nu a venit.

A apărut o dezmeticire generală. Eu am rămas, desigur, cu toată familia la Bistriţa. În dimineaţa celeilalte zile s-a dovedit că totul a fost o alarmă falsă, dată, în orice caz, din ordinul comitelui de atunci, deci din partea oficială...

 

Volumul a apărut cu sprijinul Consiliului Local Bistriţa şi al Primăriei municipiului Bistriţa, editorii lui fiind Mircea Gelu Buta şi Adrian Onofreiu.

3961 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro