Într-un autobuz plin de navetişti, un tânăr observă zi de zi o fată blondă şi tăcută care pare să trăiască într-o lume numai a ei. Între cei doi se naşte o legătură stranie, o poveste de dragoste, o căsnicie care se destramă, încet, până când apare Daria – luminoasă şi liberă, elementul indispensabil pentru supravieţuirea relaţiei lor…
Librăriile Aletheia şi Bistriţeanul.ro vă oferă încă o carte extraordinară – “Căsnicie” – cel mai recent roman al lui Dan Coman care povestea într-un amplu interviu pe bookaholic.ro că “ceea ce contează într-o carte, ceea ce rămâne din ea sunt spațiile albe dintre rânduri. Adică exact ceea ce nu s-a spus. Toţi oamenii care utilizează cuvinte, o fac doar ca să poată trece sub tăcere gândul că nu merită. Că nu există nici un sens, în nimic… Scrisul e o tehnică specială pe care o deprinzi doar pentru a evita să vorbești în zadar despre chestiunile cu adevărat importante. Cele despre care, vorba lui W, trebuie să se tacă.”
De la romanele Zeruyei Shalev nu am mai întâlnit o analiză atât de lucidă, cinică şi lipsită de orice fard a vieţii de cuplu ca în romanul lui Dan Coman. De fapt, nici roman nu prea pot spune că e, ci mai curând o construcţie din oglinzi care distorsionează şi care reflectă toate un poem aflat în Centru. Un poem-motor, care se încheie aşa: Va fi dragoste bine gândită, ca fraţii vă veţi iubi... scria Bogdan-Alexandru Stănescu în Observator cultural despre acest roman.
El, ea şi... ea. Căsnicie prezintă povestea unui triunghi amoros în care „cealaltă femeie” este de fapt antidotul pentru o căsnicie sortită eşecului. Lucrurile se schimbă radical însă când femeia-miracol dispare din viaţa celor doi soţi.
“Toate cărțile mele au același subiect. Tratează aceeași temă, din exact același unghi. E un defect, desigur. Dar, dacă avea dreptate Pavese şi a fi aventurier cu adevărat înseamnă să trăieşti toată viaţa cu aceeaşi femeie, atunci, transferând teoria asta asupra scrisului, sunt un mare aventurier. Totul pe aceeaşi temă, reformulând, mixând aceleaşi propoziţii până când par a fi cu totul altele, învârtindu-mă necontenit în cerc. Același raport inegal care stăpânește dintotdeauna dragostea, mecanismele care declanșează apropierea a doi oameni, frica, atracția, nepăsarea, dependența. Dinamica acestui raport. Rupturile pe care le presupune pentru a putea merge mai departe. Noile alianțe și repoziționările necesare. De data asta încercuind cu un creion ideea căsniciei, teoretizând-o și exemplificând…” mărturisea Dan Coman în acelaşi înterviu.
Dan Coman s-a născut în 1975 la Gersa, Bistriţa-Năsăud, a debutat cu volumul de versuri anul cîrtiţei galbene (2003), au urmat volumele ghinga (2005) şi Dicţionarul Mara (2009). În 2004 a primit Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, Opera Prima şi Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România. În 2010 a obţinut Premiul pentru poezie acordat de Radio România Cultural, iar în 2011 premiul Vilenica Crystal Prize, Slovenia. Din 2010 scrie proză, publicând volumele Irezistibil (2010) şi Parohia (2012). Textele sale sunt incluse în antologii din România, Suedia, Franţa, SUA, Serbia, Ungaria, Slovenia, Canada.
Pentru a intra în posesia romanului “Căsnicie”, oferit de Librăriile Aletheia şi Bistriţeanul.ro - cu autograful autorului - tot ce aveţi de făcut este să trimiteţi un e-mail pe adresa redactia@bistriteanul.ro şi să răspundeţi la una dintre întrebările de mai jos: Există în viaţa voastră o carte în stare să vă salveze căsnicia şi dacă da, care este ea...? sau Ce volume a publicat până acum Dan Coman?
Aşteptăm răspunsurile dumneavoastră până vineri, 27 martie, urmând ca fericitul câştigător să fie anunţat pe 28 martie.