Pentru că e duminică și aveți timp de citit, Librăriile Aletheia şi Bistriţeanul.ro încearcă să vă ofere și azi volumul savuros scris de criticul Alex Ștefănescu. Cartea cuprinde 38 de portrete ale unor scriitori celebri precum Gabriel Liiceanu, Constantin Noica, Octavian Paler, Adrian Păunescu, Marin Sorescu, Nichita Stănescu...
...Ileana Mălăncioiu, Nicolae Manolescu, Dan C. Mihăilescu, Emil Brumaru, Augustin Buzura, Ion Cristoiu, Mircea Dinescu, Adrian Păunescu, Octavian Paler – și mulți alți scriitori apar în volumul „Un scriitor, doi scriitori” încropit de criticul literar Alex Ștefănescu – oferită cadou de Librăriile Aletheia și Bistrițeanul.ro, contra unui răspuns care nu s-a dovedit deloc simplu.
Cititorii Bistrițeanul.ro au fost invitați să povestească o întâmplare hazlie cu un scriitor din Bistrița însă, deși avem în oraș peste 50 de scriitori, nici un răspuns nu a sosit pe adresa redacției. Prin urmare, încercăm încă o dată iar până săptămâna viitoare vă poftim să citiți încă trei fragmente:
Pe vremea când Marin Preda era în culmea gloriei, după apariția, în 1980, a trilogiei Cel mai iubit dintre pământeni, m-am numărat într-o bună zi printre invitații săi la restaurantul „Capșa”. La un moment dat, scriitorul povestea ceva, cu mare vervă, iar eu l-am întrerupt, făcând cu candoare, următoarea remarcă:
– Să știți că aveți talent de povestitor! Ați putea să scrieți proză!
Marin Preda s-a uitat la mine nedumerit, pe deasupra ochelarilor cu multe dioptrii, apoi a înțeles că e o glumă și a izbucnit în râs...
***
La câteva luni după apariția amplului său roman Cel mai iubit dintre pâmânteni, Marin Preda a fost găsit mort în camera sa de la Palatul Mogoșoaia (care avea camere rezervate pentru scriitori). Vestea a produs stupoare. Împreună cu Valeriu Cristea și Gabriel Dimisianu m-am dus să văd trupul neînsuflețit al marelui scriitor, la morgă. În încăperea prozaic-lugubră, cu lopeți, găleți cu ciment și roabe împrăștiate peste tot, probabil pentru o renovare – sicriul cu cadavrul lui Marin Preda era așezat nu pe catafalc, ci jos, lângă un perete. Mi s-a părut zguduitoare această scenă. Cel care mă încântase decenii la rând cu cărțile lui nu mai reprezenta nimic...
***
La Neptun, stăteam într-o zi liniștit la masa mea de pe terasă și mâncam o musaca. Mircea Dinescu a apărut pe neașteptate, m-a bătut cu mâna pe umăr și m-a dojenit:
– Alex, Alex! De când te știu, tot cu mâncatul. Mai sunt și alte plăceri pe lume...
Mi-am dat seama la ce plăceri se referă și i-am răspuns:
– Știu că există și alte plăceri. Dar eu o prefer pe asta.
– De ce?!
– În primul rând pentru că pe musaca nu trebuie să o... conving. Mi-o aduce chelnerul și eu mă delectez pe loc cu ea. Apoi... Cu musacaua nu trebuie să mă ascund prin unghere întunecoase. O mănânc, după cum vezi, la lumina zilei. Și mai sunt și alte motive: musacaua nu rămâne gravidă, nu are SIDA, nu pretinde s-o cer de nevastă...
După o clipă de gândire, Mircea Dinescu s-a trântit învins pe un scaun:
– Ai dreptate, bătrâne. Chelner, adu-mi și mie o musaca!
Pentru a intra în posesia acestei cărți – nu aveți de făcut decât un simplu lucru: să trimiteți, pe adresa redacției, răspunsul corect la: Câte portrete sunt cuprinse în cartea criticului Alex Ștefănescu...? Dați câteva exemple.
Aşteptăm răspunsurile voastre pe adresa redactia@bistriteanul.ro, până sâmbătă, 1 noiembrie, câştigătorul urmând să fie anunţat duminica viitoare, pe 2 noiembrie.