Un maestru al cruzimii. Cruzimea sa însă este una îndreptată spre sine, o autoflagelare continuă, dusă (cu fiecare carte) cât mai aproape de perfecțiunea unui harachiri – scrie Simona Sora despre autorul pe care l-aţi ascultat recitând şi la Sinagogă şi care, alături de Biblioteca Judeţeană şi Bistriţeanul.ro, vă oferă astăzi un cadou.
Unul dintre poeţii care au recitat pe scena Sinagogii, în cadrul evenimentului Poezia e la Bistriţa – a fost şi Radu Vancu, despre care Andrei Terian remarca, la rândul său, că încă de la prima sa carte, Radu Vancu „s-a instalat în postura de reporter al întâmplărilor familiale. Nu-i nici măcar un știrist senzațional din cale-afară, de vreme ce singurul eveniment cu potențial ridicat de rating (sinuciderea tatălui) e fie camuflat în plasa rutinelor domestice, fie distilat prin amintire, reverie și viziune... Însă tocmai asta e șmichiria: mansarda lui Vancu e un Aleph borgesian în care, pe la 4 a.m., își dau întâlnire văzutele și nevăzutele, Isus și Buddha, ororile de la Birkenau și Sfântul Duh al aricilor, Anne Sexton și John Berryman...”
Volumul 4 A.M. Cantosuri domestice a fost lansat în această vară şi la Bistriţa, la Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc" iar destinul face ca abia astăzi – acest volum să fie oferit cadou unui bistriţean îndrăgostit de poezie.
Pentru a intra în posesia acestui volum nu trebuie decât să răspundeţi la o simplă întrebare: Cum se numeşte cartea de critică literară semnată de Radu Vancu despre Mircea Ivănescu?
Aşteptăm răspunsurile voastre pe adresa redactia@bistriteanul.ro, până sâmbătă, 7 noiembrie, urmând ca fericitul câştigător să fie anunţat pe 8 noiembrie.
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu) este lector universitar la Facultatea de Litere din Sibiu. Lucrarea sa de doctorat a devenit una dintre exegezele critice esențiale asupra operei lui Mircea Ivănescu: Mircea Ivănescu. Poezia discreției absolute (2007). A publicat volumele de poezie: Epistole pentru Camelia (2002), Biographia litteraria (2006), Monstrul fericit (2009), Sebastian în vis (2010), Amintiri pentru tatăl meu (2010) și Frânghia înflorită (2012). Este, de asemenea, autorul volumelor de critică Eminescu. Trei eseuri (2011), Mistica poeziei (2013) și Poezie și individuație (2014), al povestirii Shilluk. Scrisoare despre Franz Binder (2013) și coautor al seriei de antologii Cele mai frumoase poeme (2011, 2012, 2013). A tradus în limba română poezia lui John Berryman (2013) și Ezra Pound (2015).