Oamenii de afaceri din zona pietonală a orașului s-au plâns primarului Ovidiu Crețu de căbănuțele montate pe pietonal în care își desfășoară activitatea diferiți agenți economici care fac concurență celor care au spații închiriate sau cumpărate în casele vechi din centru.
Proprietarii de localuri și terase din zona pietonală l-au întrebat pe primarul Bistriței, la ultima dezbatare legată de regulamentul privind desfășurarea activităților comerciale, dacă va desființa căbănuțele de pe pietonal unde unii agenți economici au improvizat baruri.
Oamenii de afaceri s-au arătat nemulțumiți de faptul că unii dintre ei investesc în spații și în chirii, iar alții vin pe pietonal își instalează o căbănuță de lemn și își deschid terase.
Consilierii prezenți la dezbatere s-au arătat, la rândul lor extrem de nemulțumiți de faptul că unii patroni de terase au transformat zona și în depozit, punând pe spațiul public nu numai mesele și scaunele, ci și ambalaje și lăzi cu băutură. În plus, ei au cerut ca prin noul regulament care se va aplica de anul viitor să fie interzisă montarea dozatoarelor de bere pe spațiul public, servirea urmând să fie făcută numai în interiorul localului.
„Nu am văzut nicăieri în lume dozatoarele lângă terase. Ele sunt înăuntru, în local, iar personalul vine cu comanda afară pe terasă” - au precizat cei prezenți la dezbatere.
„Regulamentul acesta este din 2011, și vedeți deja, îl modificăm! Asta din cauza faptului că există o dinamică accentuată a centrului istoric. Dacă în 2011 sau 2010 erau foarte puține terase am avut tot interesul să stimulam să se facă terase pentru că noi dorim ca Centrul Istoric să fie viu, nu să fie un muzeu colorat... Vrem să se ducă oamenii acolo, să le facă plăcere. Să stea, să socializeze să bea o bere să mănânce,... singur, în condiții civilizate, în condiții europene, în condiții de 2014. Cât privește terasele pot să vă spun că căbănuțele că intenția noastră este să valorificăm clădirea istorică atâta timp cât aceste terase vor funcționa independent, clădirea se poate dărîma. Ori intenția noastră nu este asta! Intenția noastră este ca în acele clădiri să se desfășoară activități și ca să îi stimulam pe cei care le au să desfășoare activități trebuie să îi „anulăm” pe ăștialalți. Adică bucătăria, baia, spații de depozitare să fie înăuntru, în clădire astfel încât clădirea să fie întreținută, să fie funcțională pentru că altminteri inclusiv proprietarul de clădire o abandonează și își pune o căsuță un drum și de-acolo face vânzare. Intenția noastră este să valorificam clădirile!” - a explicat primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.