Spitalul Județean caută un manager! Asta deoarece mandatul de trei ani al lui Mircea Buta tocmai a expirat. Dacă va candida pentru un nou mandat, Buta se anunță ca favorit al acestui concurs. Oricum, în ultimii ani, NU a avut contra-candidat, condițiile de înscriere la concursul de management fiind foarte stricte.
Profesorul Mircea Buta are șanse MAXIME pentru un nou mandat la cârma instituției și este în grațiile tuturor factorilor politici, mai ales că Spitalul Județean se află în plin proces de modernizare.
Iată o analiză a activității manageriale a lui Mircea Buta, strict din prisma investițiilor realizate în ultimii trei ani:
1. Modernizarea secției de Oncologie: - Spitalul de pe Alba Iulia a fost modernizat în actualul mandat, cu aproximativ 15 MILIARDE. Aripa nouă are opt saloane, un lift pentru bolnavi, laboratoare de analiză, o sală de aşteptare mare, toalete moderne şi cabinte pentru medicii care lucrează acolo.
2. Încă din vară, în curtea secției de Oncologie se amenajează o bisericuță de incintă ce va purta hramul Sfântului Nectarie, ocrotitorul bolnavilor de cancer. Alături de un sobor de preoți, în frunte cu arhiereul, la turnarea piatrei de temelie au fost prezenți Radu Moldovan, Ioan Mocanu ședul S.R.I Bistrița la acea vreme și prefectul Ioan Țintean.
3. Biserică în incinta spitalului T.B.C – poartă hramul Sfinților doctori fără de argint Cosma și Casian. La sfințirea lăcașului de cult a fost prezent Mitropolitul Andreicuț (proaspăt instalat arhiereu), care a lăudat acest proiect inițiat de clubul Rotary, Buta fiind președinte-fondator acestui grup select.
4. Modernizarea secției de Psihiatrie de pe Someșului.
5. Lucrări de amploare în incinta Spitalului Județean:
modernizarea a 54 de băi a costat 26 de miliarde, investiția fiind realizată la cel mai înalt standard, cu obiecte sanitare din aluminiu, robineți speciali, granit.
lifturi: Buta a înlocuit ascensoarele și a montat altele noi, în valoare de 5 MILIARDE
bucătărie ultra-modernă și sistem catering, spitalul din Bistrița fiind printre singurele din țară care au astfel de condiții. Investiția a costat aproximativ 26 de MILIARDE și a fost susținută de Liviu Rusu.
laborator de prelevare ultra-modern, acreditat la cel mai înalt standard în domeniu.
farmacia proprie a fost modernizată spațiu de joacă modern, vestiare pentru personalul medical, oficii dotate complet.
termoizolarea completă a Spitalului Județean – program derulat prin Banca Elvețiană. S-au montat geamuri termopan la tot spitalul și s-a izolat cu polistiren și tencuială decorativă – 36 de MILIARDE de lei.
La parter va fi amplasat un tomograf pentru bolnavii internați în Spital (momentan doar Hiperdia deține un astfel de aparat, amplasat într-un spațiu al Policlinicii).
La această oră se lucrează la etajarea corpului principal al Spitalului Județean, unde vor fi mutate secțiile de Infecțioase de pe Independenței. pe viitor, aici se va muta întreg blocul operator. Realizarea secției de neurochirurgie este visul lui Buta, care vrea să aducă în oraș cei mai buni specialiști în domeniu, imediat după finalizarea proiectului. Consiliul Județean a dat 30 de MILIARDE de lei în acest sens, iar dotarea este estimată la aproximativ 10 milioane de euro.
La final se va amenaja un Heliport, care să preia bolnavii de pe acoperișul Spitalului Județean.
Super-maternitatea se preconizează a fi cea mai modernă secție de acest gen din sud-estul Europei. Proiectul beneficiază de finanțare de la Banca Mondială în valoare de 1.5 milioane de euro, iar finanțarea a fost asigurată prin intervenții la nivel înalt. La vizita camarilei PSD din vară, când s-a tăiat panglica secției de Oncologie, Daciana Sârbu a fost puternic impresionată de situația manegementului spitalicesc din Bistrița și a pus o vorbă bună în acest sens, deblocând finanțarea pentru super-maternitate.
După cum susțin oficialii instituției, în proporție de 80 la sută, Spitalul Județean este modernizat și în scurt timp vor fi finalizate și secțiile care au mai rămas (cardiologie, chirurgie și neurologie).
În ultimii trei ani de mandat, Mircea Buta a realizat investiții de milioane de euro și cu conexiuni la cel mai înalt nivel se detașează clar în fața oricărui posibil contra-candidat. Asta în cazul în care dorește să intre în cursa pentru șefia Spitalului Județean, pe care l-a condus vreme de 20 de ani.
Mircea Buta e profesor de Bioetică la Facultatea de Teologie Ortodoxă și a lansat o serie de volume, ultimul fiind intitulat „Amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Anania”.
Buta este preşedinte fondator Rotary Club Bistriţa (1998) și Membru în Societatea Scriitorilor din Judeţul Bistriţa-Năsăud.
DISTINCŢII ŞI PREMII OBŢINUTE
1. Medalia „Paul Harris Fellow”, Rotary, District 2241 România-Republica Moldova, Sibiu, 2011.
2. Premiul special al juriului la Concursul Naţional de Proză „Liviu Rebreanu”, 2007, pentru volumul „Tabloul de absolvire”.
3. Crucea Transilvană, octombrie 2005, distincţie oferită de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
4. Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler, 2004, distincţie oferită de Preşedinţia României
5. Premiu oferit de Primăria Municipiului Bistriţa, pentru întreaga activitate de promovare a imaginii comunităţii, 2001.
6. Premiul Saloanelor Rebreanu, pentru eseistică: „Emil Cioran; psihanaliza adolescenţei”, (ed. bilingvă). Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2001.
7. Omul anului 2000, distincţie oferită de către Asociaţia Ziariştilor din judeţul Bistriţa-Năsăud
8. Inclus în International Biographical Centre Cambridge, (pentru anul 2000).
9. Crucea Patriarhală, 19 mai 1999, distincţie oferită de Patriarhia Română.
Titlul de cetățean de onoare al Bistriței lipsește deocamdată din panoplia de distincții a profesorului Mircea Buta.
Citește și: http://www.bistriteanul.ro/mandatul-lui-buta-a-expirat-spitalul-judetean-cauta-un-manager-1385976155967.html