Emoționantă comemorare ieri, la Blăjeni, când oficialitățile județului și ÎPS Arhiepiscopul Andrei Andreicuț au participat la dezvelirea bustului lui Nicolae Bălan. „E un proiect mai amplu al Consiliului Județean prin Centrul Județean pentru Cultură de recuperare ale unor valori definitorii pentru cultura județului nostru” a explicat Gavril Țărmure
„Exista la Blăjeni un bust al Mitropolitului Nicolae Bălan executat în 2001, însă deteriorat și compromis de trecerea timpului, astfel încât am propus recondiționarea lui și turnarea în bronz, la București. Lucrarea a fost realizată de sculptorul Mircea Mocanu iar cei care s-au ocupat la București de turnarea lui în bronz au fost sculptorii Mircea Roman și Eugen Amandei” a povestit Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură, pentru Bistrițeanul.ro.
Nicolae Bălan s-a născut în 1882, la Blăjenii de Sus, într-o familie de preot, a absolvit Gimnaziul la Năsăud (în 1900) și a urmat Facultatea de Teologie în Cernăuţi (între 1900 și 1904), unde și-a dat și doctoratul. A făcut studii de specializare la Facultăţile de Teologie protestantă şi catolică din Wroclaw, a fost profesor provizoriu (1905), apoi definitiv (din 1909), la catedra de Dogmatică Apologetică şi Morală de la Institutul teologic-pedagogic din Sibiu, până în 1920, când a devenit și membru de onoare al Academiei Române.
A fost membru în Sinodul Arhiepiscopiei Sibiului şi în Congresul Naţional Bisericesc al Mitropoliei Ardealului, fondator şi redactor al “Revistei Teologice" de la Sibiu (între 1907 și 1916) În noiembrie 1918, a fost trimis într-o Misiune la Iaşi, pe lângă Guvernul României de către Consiliul Naţional Român din Transilvania, în vederea realizării unităţii de stat, fiind hirotonit preot în 1919.
În februarie 1920 a fost ales mitropolit al Ardealului (hirotonit şi instalat la Sibiu în mai 1920), păstorind până la moarte. Este vorba de un proiect mai amplu al Consiliului Județean coordonat de Gavril Țărmure și pus în practică prin Centrul Județean de Cultură – „un proiect de recuperare a unor valori esențiale pentru cultura acestui județ, un proiect prin care acordăm respectul cuvenit, credința și admirația în fața unor personalități deosebite care au marcat istoria în Bistrița-Năsăud” a precizat Gavril Țărmure.
Urmează dezvelire bustului lui Grigore Pletosu, în 8 noiembrie, în fața bisericii de pe Odobescu – dar și cea a bustului nepotului său – compozitorul Tudor Jarda, în fața liceului de muzică în care acesta a și învățat vreme de cinci ani.
Gavril Țărmure a mai povestit pentru Bistrițeanul.ro că bustul lui Tudor Jarda va fi realizat chiar de nepotul său – sculptorul Pavel Jarda, care trăiește în Elveția.