Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  81 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Budacu de Jos, singura comună din Bistrița-Năsăud unde Guvernul face case pentru rromi prin programul ANL!

13/03/2014 13:51:43 Iulia STUPINEAN  
După 6 ani de la aprobarea programului pilot privind construirea de case pentru rromi, Guvernul condus de Victor Ponta a alocat Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe peste 2 milioane de euro pentru demararea proiectului. Pe lista comunelor norocoase se află și Budacu de Jos cu 21 de locuințe.

Pentru prima oară, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) alocă în acest an, bani pentru construirea de case pentru rromii cu venituri reduse. Programul-pilot a fost aprobat acum 6 ani, prin H.G.1237/2008. Sumele necesare implementării acestui proiect au venit însă abia în 2014, Guvernul alocând 10 milioane de lei (echivalentul a 2,2 milioane de euro). Acești bani ajung pentru 301 locuințe din 11 localități din țară.

Surprize, surprize…

Printre comunele norocoase care vor beneficia de aceste investiții fără niciun aport financiar se numără și Budacu de Jos din județul nostru. Așa cum apare pe site-ul ANL, aici se vor construi 14 locuințe sociale în localitatea Budacu de Jos (cu o populație de etnie rromă de 70%) și alte 7 locuințe în satul Jelna. Aprobarea finanțării de la bugetul stat pentru acest proiect l-a luat prin surprindere și pe primarul Florin-Sandu Simionca, care recunoaște că nu prea mai avea speranțe.

“Noi am depus cererea acum 6 ani. Sincer, nici nu mă gândeam că se vor mai aloca bani în acest scop. La Budacu de Jos au fost aprobate în total 21 de locuințe pentru rromi, care sunt de fapt case dotate cu tot ceea ce trebuie. Se pare că suntem și singura comună din Bistrița - Năsăud care beneficiază de această investiție. Nu pot să spun decât că mă bucur, dar în același timp sunt conștient că nu vom putea mulțumi pe toată lumea. Deja avem peste 80 de solicitări depuse la primărie. Va trebui în continuare să găsim soluții pentru rromii de la noi”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul comunei Budacu de Jos, Florin–Sandu Simionca.

Restul localităților din țară unde vor fi construite locuințe ANL pentru rromi sunt: Pecica (Arad)-49 de locuințe, Osorhei și Tăuteu (Bihor)-28 de locuințe, Halchiu (Braşov)-21 de locuințe, Mircea Vodă (Constanţa)-49 de locuințe, Dolhești (Iași) -49 de locuințe, Baia de Aramă (Mehedinți)–28 de locuințe, Corabia (Olt)–28 de locuințe și Nochrich (Sibiu)–28 de locuințe.

Scop precis: rezolvarea situației comunităților de rromi

Programul "Locuințe sociale pentru comunitățile de rromi" este coordonat de M.D.R.A.P. prin ANL, conform Hotărârii de Guvern din 2008. Acest obiectiv a fost asumat de Guvern în 2001 prin aprobarea Strategiei Guvernului României de îmbunătățire a situației romilor. Practic, prin acest program se urmărește: prevenirea și combaterea discriminării instituționale și sociale, păstrarea identității etniei romilor, asigurarea șanselor egale pentru atingerea unui standard decent de viaţă şi stimularea participării etniei romilor la viața economică, socială, culturală, educațională și politică a societății.

Primesc o locuință doar rromii cu venituri constante…

Repartizarea locuinţelor sociale pentru rromi se va face de către fiecare autoritate locală, după examinarea solicitărilor, pe baza unor criterii clar stabilite. Din comisiile de examinare vor face parte şi câte un reprezentant al biroului judeţean pentru rromi. Persoanele care au acces la acest program trebuie să aibă un venit mediu net lunar pe persoană, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie. Locuinţele vor fi module cu regim de înălţime parter, însumând 7 apartamente/modul. Dacă rromii nu vor solicita locuinţe sociale, acestea se vor repartiza şi închiria în aceleaşi condiţii, unor familii din afara acestor comunităţi.

Obligatoriu, chirie și întreținere…

Ca toţi ceilalţi chiriaşi la stat și rromii care vor primi case în cadrul programului ANL vor fi obligaţi să achite chirie, care poate varia între câteva zeci şi câteva sute de lei, dar şi cheltuielile de întreţinere pentru: încălzire, apă caldă, apă rece, gaz, electricitate, ridicarea gunoiului.

 

Foto: Arhivă

6172 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro