Credincioşii ortodocşi şi catolici prăznuiesc în fiecare an, pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Marie Mare , considerată de mai mulţi teologi drept “Paştele verii”, fiind cea mai cunoscută sărbătoare în popor din acest anotimp şi cea mai importantă din cele închinate Născătoarei de Dumnezeu.
Ortodocşii, greco şi romano-catolicii sărbătoresc astăzi atât moartea şi îngroparea, cât şi învierea şi înălţarea la cer a Maicii Domnului.
Asemănările între cele două mari praznice împărăteşti sunt exprimate în modul cel mai evident la nivel liturgic. În acest sens, Maica Domnului este singura dintre Sfinţii Bisericii Ortodoxe care are o rânduială liturgică a punerii în mormânt asemănătoare cu cea a Mântuitorului Iisus Hristos.
Credincioşii care participă la Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului retrăiesc parcă o nouă Sâmbătă Mare din Săptămâna Patimilor.
În biserică se cântă imnuri de slavă, precum Prohodul şi Binecuvântările Maicii Domnului, iar Epitaful Maicii Domnului este purtat în procesiune împrejurul locaşului de cult.
Sfântul Ioan Teologul o vedea pe Maica Domnului în Rai „înveşmântată cu soarele” şi cu luna – „sub picioarele ei şi pe cap purta cunună din douăsprezece stele” (Apocalipsa 12, 1).