Covoare armeneşti, obiecte bisericeşti şi veşminte preoţeşti din secolul XVII, broderii cu fir de aur şi argint din secol XVIII-XIX, costume tradiţionale armeneşti transilvănene - toate vor fi expuse la Muzeul Judeţean, de mâine, pentru bistriţenii pasionaţi de vechea cetate a Bistriţei în care armenii au trăit alături de saşi aproape 4 decenii.
Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Uniunea Armenilor, Filiala Cluj-Napoca şi Parohia Armeano-Catolică din Gherla, vă invită la vernisajul evenimentului „Meşteşugurile armenilor din Transilvania. Expoziţie de covoare armeneşti”.
Prin această acţiune organizatorii îşi doresc ca bistriţenii să descopere o parte din cultura şi civilizaţia armenilor, să afle că în oraşul nostru, în vechea cetate a Bistriţei a existat o comunitate armenească importantă care a convieţuit alături de populaţia săsească aproximativ patru decenii.
Motivul plecării lor la Gherla va fi dezvăluit cu prilejul vernisajului de mâine, 9 noiembrie, de la ora 13:00.
„Vă invităm să descoperiţi piese valoroase, covoare armeneşti, obiecte bisericeşti şi veşminte preoţeşti din secolul XVII, broderii cu fir de aur şi argint din secol XVIII-XIX, costume tradiţionale armeneşti transilvănene. Vă aşteptăm să descoperiţi alfabetul armean pe care vă încurajăm să-l folosiţi în cadrul evenimentului”, mai precizează organizatorii.
Vernisajul va avea loc miercuri, 9 noiembrie 2016, ora 13:00 în secția de etnografie a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud din strada General Grigore Bălan, nr. 19.
O interesantă coincidenţă: exact pe strada General Grigore Bălan - numită, pe vremuri Holzgasse, s-a stabilit şi comunitatea armenească la sfârșitul sec. XVII, subliniază conduceea instituţiei într-un comunicat.
Foto: Araratonline.ro