Organizat de Brigada 81 Mc. ‘’General Grigore Bălan’’, Cercul militar Bistrița și Ansamblul folcloric ‘’Doinița’’ al Cercului militar Bistrita, cu sprijinul financiar al părinților copiilor din Ansamblul folcloric ‘’Doinița’’ , festivalul dansului și cântecului popular al formațiilor folclorice de la Cercurile Militare din MApN.
Ajuns la a-VI-a ediţie, festivalul dedicat dragostei de ţară şi de neam va aduna formaţii artistice din garnizoanele Bistriţa, Braşov, Bârlad, Câmpulung Muscel, Curtea de Argeş, Dej, Giarmata Galaţi, Iaşi, Mediaş, Ploieşti, Sfântu Gheorghe, Timişoara şi Zalău. Festivalul este organizat cu scopul de a dezvolta preocuparea cercurilor militare ca instituţii de cultură ale armatei şi pentru păstrareaa tradițiilor folclorice ale poporului român. Prima mişcare de genul a avut loc în urmă cu şase ani, iar de atunci formaţiile cercurilor militarese adună anual la Bistriţa pentru a cinsti și a nemuri tradițiile înaintașilor.
"Prin activitatea lor, cercurile militare luptă, cu mijloace specifice, pașnice, pe frontul de apărare a demnității și onoarei înaintașilor. Vom remarca constanța prezenței la cele șase ediții ale Festivalului, a formațiilor din garnizoanele Bistrița, Iași ( col.rez. Benone Tiron), Ploiești (dr. În sociologie Nicolae Vicol), Zalău (plt.adj. Romică Băleanu), Dej (Ioan Dordoi) și Sf.Gheorghe (preot Ioan Costin Cucu)." - transmite Col.rez. Florentin Archiudean.
Programul începe vineri de la ora 09:00 prin întâlnirea șefilor Cercurilor Militare la cercul militar Bistrița unde vor stabili detalii organizatorice. Tot vineri, de la ora 11:00, în sala de expoziţii a cercului militar va avea loc expoziţia de arte plastice, filaterie şi numistică sub genericul’’Tradiție și modernism în arta populară românească’’.
De la ora 18:00, un spectacol folcloric va avea loc în grădina de vară a cercului militar unde toate formaţiile prezente la festival vor încânta publicul. Spectacolul este urmat de o seară distractivă pentru participanţi prin foc de tabără, masă, tortul "La Oglindă" şi o petrecere.
A doua zi de festival începe de la ora 11:00 şi ziua va fi deschisă cu o paradă a portului popular desfăşurată pe pietonalul Liviu Rebreanu. Parada va dura până la ora 12:00. Tot atunci va avea loc defilarea formaţiilor prezente în frunte cu fanfara militară. Pe urmă se vor înmâna diplome de excelenţă după ce în decurs de câteva minute va avea loc o scurtă prezentare a evoluţiei fiecărui cerc militar prezent.
În aceeaşi zi, începând cu ora 18:00 va avea loc un spectacol folcloric în grădina de vară a cercului militar din apropierea Parcului Municipal. Spectacolul este urmat începând cu ora 21:00 de "Seara Prieteniei" când tot în grădina de vară a cercului militar va arde un foc de tabără, se va ţine o masă şi va avea loc o petrecere.
În ultima zi de festival, duminică, 12 iulie, formaţiile participante vor face un tur turistic prin Năsăud, Salva, Liviu Rebreanu şi Coşbuc.
"Festivalul folcloric La oglindă are o formulă desfășurare inedită organizatorii ne stimulând competiția de dragul competiției, clasificarea de dragul premiilor și a ierarhiilor efemere ci cultivarea interesului, a preocupărilor și a activității practice, oneste dar înverșunate pentru descoperirea, redescoperirea, descifrarea, păstrarea și promovarea terzaurului numit tradiție și cultură populară românească, prin atragerea, instruirea și promovarea tinerilor spre aceste comori pe cale de dispariție!. Ne mândrim că Bistrița, dealtfel una dintre capitalele folclorului românesc, găzduiește – cu sprijinul armatei - și cu binecuvântarea lui Badea George Coșbuc un festival de asemenea profil! Vă invităm la Festival cu mic cu mare!" - transmite col. rez. Florentin Archiudean.