Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  294 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Breslele bistriţene şi-au arătat colţii azi la Muzeul Judeţean

22/09/2012 18:20:12 Ioana BRADEA  
Norbert Zikeli, strănepotul ultimului staroste al breslei cizmarilor, a fost invitatul special al vernisajului de astăzi, desfăşurat la Muzeul Judeţean. El a povestit publicului prezent despre străbunicul său care a locuit în anii 1900 pe bulevardul Independenţei, unde acum se află o pizzeria Tonight şi care a fondat o importantă tipografie.

O impresionantă expoziţie de documente şi fotografii a fost inaugurată astăzi la Muzeul Judeţean: istoria breslelor bistriţene din cele mai vechi timpuri şi până spre sfârşitul secolului 19 este înfăţişată pe 26 de panouri de mari dimensiuni.

Breslele bistriţene au fost extrem de puternice din punct de vedere financiar, şefii acestora aveau un cuvânt greu de spus în consiliul local al oraşului. Era celebră, de pildă, breasla aurarilor bistriţeni care, în evul mediu, primeau o solicitare expresă din partea regelui Ungariei să înceteze orice comandă până când se onorează comanda lui” a povestit Gabriela Rădulescu, iniţiatorul şi cercetătorul care a pus la punct expoziţia.

Una dintre figurile extrem de impresionante ale expoziţiei îl constituie şi figura unui tipograf de succes – Gustav Zikeli – fondatorul unei tipografii importante care a existat la Bistriţa. Gustav Zikeli provenea dintr-o familie de cizmari cu tradiţie, dar el nu a dorit să se ocupe de papucii altora, alegând un domeniu cu totul nou, în industria tipografică, echivalentul calculatoarelor din zilele noastre – a povestit strănepotul lui.

Norbert Zikeli s-a prezentat la expoziţie cu o „ladă de zestre” specifică breslei cizmarilor: „Am primit această cutie la vârsta de 17 ani, în ea se află documentele familiei din 1514 până în epoca modernă...” a mai spus Norbert Zikeli.

Vernisajul s-a încheiat cu o foarte inspirat concert în curtea muzeului, susţinut de ansamblul Transilvania Brass Cluj.

3078 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro