Avem resurse, să ne folosim de ele! Este crezul administrației locale din comuna Parva care și-a propus să amenajeze zona din apropierea izvorului de apă minerală cunoscut sub numele de Borcut. Investiția va determina implicit și creșterea numărului de turiști în zonă.
În comuna Parva din județul Bistrița – Năsăud, la aproximativ 50 de metri de șosea, se află un izvor de apă minerală pe care localnicii de aici îl denumesc Borcut.
Apa este plăcută la gust iar oamenii din zonă o folosesc în mod obișnuit pentru băut. Această apă a fost comercializată în perioada interbelică în cantități mari, prin îmbuteliere și export în SUA, Franța, Italia și Norvegia. Analizele compoziţionale arată că apa minerală de Parva este bicarbonată, calcică, clorurată, magneziană, carbogazoasă, cu o mineralizare de 7.502,4 mg/l.
În această apă minerală se remarcă şi prezenţa bromului – 2,5 mg/kg şi o radioactivitate de 8,4 U.M./l. Apa de aici este recomandată în afecţiunile gastrointestinale precum colite cronice, gastrite acide, boala ulceroasă, stomac rezecat, dispepsii intestinale prin fermentaţie, dar și în afecțiunile hepatobiliare precum insuficienţă hepatică, hepatită cronică sau sechele după hepatita epidemică, în stările de alergie.
Ținând cont de această comoară care există la Parva, noua administrație locală de aici a decis că este timpul să valorifice zona izvorului de apă minerală.
Astfel, în această perioadă a fost întocmită documentația pentru un proiect în valoare de 42.000 de euro, ce prevede amenajarea unui parc în zona Izvorului Borcut. Proiectul a fost depus Măsura 3.2. - Sprijinirea acţiunilor de recreere şi cu caracter sportiv, prin intermediul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Țara Năsăudului.
“Ne dorim să facem din această zonă un loc special de recreere pentru turiști, precum și pentru cei care vin să viziteze Mănăstirea Parva. Practic, această investiție va duce la creșterea potențialului turistic în zona noastră. Dacă totul decurge bine, sperăm ca lucrările să înceapă anul viitor și să fie finalizate în maxim șase luni”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul comunei Parva, Ioan Strugari.
Amintim faptul că Grupul de Acțiune Locală (GAL) Țara Năsăudului s-a format ca răspuns la necesitățile unei zone cu potențial de dezvoltare ridicat însă nepus în valoare până în acest moment la nivel de microregiune.
Situată în județul Bistrița - Năsăud, în zona de nord-est a Transilvaniei, această microregiune cuprinde comunele Romuli, Telciu, Coșbuc pe Valea Sălăuței, Rebra și Parva pe Valea Rebrei, comunele Salva, Nimigea, Rebrișoara și Feldru pe Valea Someșului Mare, la care se adaugă și comuna Dumitra.