Bistriţeanul.ro a formulat o serie de cereri redactate în baza legii 544/2001 către Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud în timpul acestei săptămâni. În mod surprinzător, ieri erau cinci cazuri de infecţii nosocomiale raportate în anul 2015, iar astăzi nu mai puţin de 78(!!!) de infecţii cu Clostridium Difficile, toate în Bistriţa:
Seria de informaţii contradictorii din partea DSP BN continuă şi astăzi. Din informaţii oficiale, adică site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, am aflat că în raportul anului 2015 legat de infecţiile nosocomiale apar doar cinci. Această cifră a „întărit-o" chiar DSP BN în momentul în care a răspuns la întrebarea noastră: „Câte infecţii nosocomiale au fost raportate în ultimii cinci ani de către spitalele din judeţul Bistriţa-Năsăud?".
Răspunsul a venit prompt: 2011 - 4 cazuri, 2012 - 0 cazuri , 2013 - 2 cazuri, 2014 - 14 cazuri, 2015 - 5 cazuri.
Se pare că de ieri, de când am primit acest răspuns la întrebările formulate, DSP BN a scos din sertar nu mai puţin de 78 de infecţii cu Clostridium Difficile în anul 2015. „Întrucât singura secţie de boli infecţioase din judeţ se află la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, toate cazurile au fost internate şi raportate de această secţie", conform răspunsului DSP.
Noi ce să mai înţelegem de aici?! Sunt raportate, dar nu sunt în raport? Cum vine asta? Ca să fim siguri, cu câteva zile înainte am cerut şi alte rapoarte, poate mai sunt şi altele în afară de cel de pe site-ul DSP BN . Răspunsul a fost la fel prompt şi de clar: „Raportul de activitate al Direcţiei de Sănătate Publică cuprinde infecţiile nosocomiale raportate de către spitalele din judeţ la Compartimentului supraveghere epidemiologică şi control boli transmisibile, însoţite de Fişa cazului de infecţie nosocomială. Nu există un alt fel de raport".
Să recapitulăm: DSP BN consemnează în anul 2015 cinci infecţii nosocomiale. În răspunsul formulat către redacţia Bistriţeanul.ro cu privire la solicitarea noastră „vă rog să trimiteţi şi alte rapoarte legate de infecţiile nosocomiale de pe anul 2015, dacă există, care nu apar pe site-ul DSP" a venit o altă informaţie clară, negru pe alb, că nu există alte rapoarte, deci niciun alt tip de consemnări.
Atunci, de unde acest număr, 78 de enterocolite generate de infecţii cu Clostridium Difficile doar în anul 2015 care ne este comunicat astăzi de către Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud?! Cireaşa de pe tort, avem şi „soluţia" pe care o oferă DSP BN pentru vindecarea unui pacient infectat cu Clostridium Difficile: „În cazul infecţiilor cu Clostridium difficile s-a recomandat utilizarea raţională a antibioticelor, aceasta fiind cauza care a dus la apariţia enterocolitei".
Pe lângă aceste enterocolite semnalate (doar) astăzi de către DSP BN amintim şi de un caz de deces din cauza unei infecţii intraspitaliceşti cu Clostridium Difficile pe care l-am prezentat ieri pe larg. Şi, probabil, vor mai urma.
Aceste 78 de enterocolite nu sunt neapărat din cauza infecţiilor nosocomiale, asta pentru că Clostridium difficile poate să aibă şi altă origine, comunitară sau nedeterminată. Totuşi, conform raportului DSP BN pe 2015 doar 5 dintre aceste 78 au fost consemnate ca fiind infecţii intraspitaliceşti. Interesant ar fi de aflat câte dintre aceste 78 de infecţii cu Clostridium Difficile au fost investigate de către DSP BN care informează că intervine la focare.
Avem suspiciunea că cele 78 de cazuri au fost tratate cu superficialitate, cât timp reporterii Bistriţeanul.ro au găsit cel puţin un caz sfârşit cu deces care se poate încadra la infecţii nosocomiale, ba chiar mai mult, infecţie nosocomială digestivă. Deşi s-a întâmplat în anul 2015, în raportul DSP din acelaşi an nu există nicio infecţie nosocomială digestivă. Avem un număr total de 78 de bolnavi şi rămâne întrebarea dacă n-am fi putut avea 25 dacă s-ar fi luat măsurile potrivite din timp.