9 comune ale judeţului Bistriţa-Năsăud figurează pe lista localităţilor din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. O situaţie particulară se înregistrează la Budeşti, unde specialiştii spun că există o adevarată bombă biologică, din cauza nitraţilor şi nitriţilor care au ajuns în pânza freatică.
Specialiştii spun că la Budeşti există o adevarată bombă biologică, din cauza nitraţilor şi nitriţilor care au ajuns în pânza freatică. Anul trecut aici jumătate dintre locuitori au avut probleme de sănătate, au ajuns la medic cu greaţă, dureri de cap şi vărsături.
În judeţul Satu Mare probleme cu poluarea surselor de apă peste limita admisă de Uniunea Europeană au fost identificate în 4 comune, iar în Maramureş în 13 localităţi.
Nitraţii sunt periculoşi pentru că apa infestată odată consumată scade rezistenţa generală a organismului, iar sugarii şi copiii pot chiar să moară. Nitraţii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane şi infertilitate masculină.
Reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, APIA, Autoritatea Sanitar Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj participă mâine la Cluj la proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.
Este vorba despre o campanie de sensibilizare şi conştientizare a pericolului pe care îl reprezintă poluarea cu nutrienţi. Preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate în contextul în care peste 1.900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi.