Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  262 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Boboteaza: Azi firea apelor se sfinţeşte. Se deschid cerurile, lupii îi văd pe draci alergând pe câmpuri, oamenii nu au voie să se certe!

06/01/2017 09:00:19 Ioana BRADEA  
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc azi Botezul Domnului, momentul în care Iisus Hristos începe să propovăduiască şi să facă minuni, momentul în care izvoarele harului, zăvorâte pentru om, se redeschid. Azi se deschid cerurile şi nu avem voie să ne certăm cu nimeni. Şi nici să dăm ceva cu împrumut.

Ca în fiecare an, pe 6 ianuarie, mii de bistriţeni participă la slujbele speciale de Bobotează, în care preoţii oferă credincioşilor apă sfinţită cu busuioc, despre care se crede că are puteri tămăduitoare, dacă este băută dimineaţa, pe stomacul gol. O vorbă veche din popor spune că fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita chiar în acel an, în timp ce bătrânii sunt convinși că dacă speli rufele în ziua de Bobotează, dai drumul „dracilor” să intre în apă și s-o spurce.

Bătrânii satelor sunt convinşi că de Bobotează se deschid cerurile, iar îngerul păzitor le spune fetelor de măritat şi băieţilor de însurat unde să-şi găsească norocul.

Nimeni nu are voie să spele rufe de Bobotează - dar nici în următoarele 7 zile, până la sfârşitul praznicului!, „ca să nu se spurce apa", iar cine se aruncă în apă, în această zi, va fi ferit de toate bolile peste an.

Se mai spune și că atunci când preotul aruncă în apă crucea, sfințind apele, toți dracii ies şi fug pe câmp, însă ei nu pot fi văzuţi, decât de lupi. Acest obicei, însă, nu se mai păstrează decât în câteva sate de pe Valea Bârgăului.

Dacă în ziua de Bobotează pomii sunt îmbrăcaţi în promoroacă, va fi belşug şi sănătate, dacă bate crivăţul – anul va fi rodnic, iar dacă încă mai există țurțuri de gheață la streşini – primăvara va fi timpurie. În schimb, „dacă în ziua de Bobotează vremea e frumoasă, anul va fi bogat în pâine şi peşte”, precizează etnologul Maria Golban.

Tot în ziua de Bobotează, mamele care au pierdut copii sau i-au născut morţi obișnuiesc să ia aghiazmă şi să meargă împreună cu preotul, ca să stropească mormintele copiilor cu apa sfințită, după care îi „botează” cu numele Ion. Dacă vor proceda astfel trei ani la rând, copiii sunt considerați botezaţi şi pot fi trecuţi în rândul celorlalţi creştini morţi.

De Bobotează nu avem voie să ne certăm cu nimeni şi nici să dăm lucruri cu împrumut. La țară oamenii nu îndrăzneau să dea cu împrumut nici măcar jăratec sau cărbuni din sobă pe 6 ianuarie.

Boboteaza este amintită încă din secolul al II lea, la Sfântul Clement Alexandrinul, fiind sărbătorită, în primele secole, împreună cu Naşterea Domnului, pe 6 ianuarie. Începând cu secolul al IV-lea, cele două sărbători au fost despărţite, 25 decembrie fiind data stabilită pentru prăznuirea Naşterii Domnului, iar 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.

În afară de faimoasele cuvinte rostite de Iisus pe când avea 12 ani, în templu, Hristos nu a săvârşit nicio altă minune decât după Botezul său. Abia atunci Hristos iese din umbră şi începe să propovăduiască, acceptând să primească botezul la 30 de ani, vârsta maturităţii la evrei, şi cerându-i lui Ioan Botezătorul să îndeplinească ritualul botezului, nu pentru că avea nevoie de curăţire de păcate - căci era Dumnezeu-Omul – ci pentru a sfinţi creaţia, pentru a readuce Duhul Sfânt în creaţie.

Botezul Mântuitorului reprezintă momentul redeschiderii izvoarelor harului, care fuseseră zăvorâte pentru om şi pentru întreaga creaţie. Prin cuvintele din rugăciunea citită la Bobotează („Astăzi firea apelor se sfinţeşte..."), nu trebuie să înţelegem decât că harul lui Dumnezeu se pogoară peste apa pregătită din timp pentru acest eveniment.

Acceptând să se cufunde în Iordan, Hristos l-a îngropat pe vechiul Adam şi a început astfel zidirea unui om nou, iar apele Iordanului au fost ele însele purificate, Hristos curăţind prin cufundarea Sa creaţia întinată de căderea omului în păcat şi înlăturând puterea satanei. Ritualul Botezului creştin repetă aceste momente, care semnifică trecerea dintr-o etapă existenţială în alta: el se deschide cu lepădările, menite să alunge puterea satanei şi se încheie cu primirea darului Sfântului Duh.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro