Discuțiile cu proprietarul terenului din spatele BCR, situat pe strada Bistricioarei, s-au blocat din nou. Municipalitatea a vrut să cumpere un teren pentru construcția unei parcări, a cerut o evaluare, însă comisia de vânzare nu vrea să dea suma stabilită de expert.
1156 de metri pătrați de teren a vrut să achiziționeze anul acesta municipalitatea de la un bistrițean pentru a amenaja o parcare, extrem de necesară, în zona Palatului Administrativ, în spatele BCR.
Negocierile au fost blocate și reluate, așa că s-a cerut o evaluare. Zis și făcut! Evaluarea, făcută de un evaluator independent, a arătat municipalității că în zonă un ar de teren este 22.600 de euro. Surpriză însă! Comisia de negociere a municipalității nu vrea să dea mai mult de 20.000 de euro, „ca să doarmă liniștită”.
„Din păcate pentru terenul din spatele BCR-ului, unde ar fi trebuit construită o parcare, primăria Bistrița nu a reușit să ajungă la un consens cu proprietarul terenului. Este un regret foarte mare al meu. Este o problemă a cheltuirii banului public. Terenuri de genul acesta nu se vând în fiecare zi. Dacă cineva dorește să cumpere în acea zonă centrală 12 - 13 ari de teren are o problemă că nu are de la cine să cumpere. O achiziție de genul acesta a fost făcută la terenul pe care este clinica Sanovil. Știm neoficial prețul la care s-a vândut terenul, dar absolut neoficial. Evaluarea care a fost făcută pentru terenul nostru, de evaluator, ne-a dat un preț sub cel cu care s-a vândut terenul de la Sanovil. Pot să vă spun că evaluarea noastră a fost de 22.600 € pe ar, adică pe 100 m². În comisie, când am discutat, pentru că în zonă terenuri mai mici s-au vândut la 15-16.000 de euro arul, comisia a stabilit să meargă până la un maxim de 20.000 €/ar. L-am invitat pe domnul Harșianu, i-am spus poziția noastră și el a spus „la revedere". S-a ridicat și a plecat. El acceptase la un moment dat, într-o discuție pe care am avut-o cu el, prețul de 22.600, cât a fost evaluarea. Și el știa de prețurile la care s-a vândut terenul de la Sanovil și ne-a și spus. De la dânsul am aflat, apoi am verificat și într-adevăr așa era. Prețul era mai mare. A cerut acel preț, nu am putut să îl dăm, am mers pe această variantă și lucrurile s-au blocat... Pașii următori?! Nu avem pași următori! Fără a cumpăra acel teren, acolo nu putem face nimic! Eu cred că trebuie să ne adaptăm condițiilor de piață și să discutăm în comisii. Altfel e ușor de spus, dar fiecare membru din comisie spune că „doarme liniștit" dacă nu se cumpără terenul, și noi, primăria, nu facem parcarea. Dacă oferim prețul respectiv, s-ar putea ca DNA-ul să ne facă să dormim în altă parte. Și în felul acesta suntem într-o situație de blocaj ceea ce este foarte rău și păgubos pentru toată lumea. Vom relua în decembrie discuțiile în comisia respectivă, să vedem dacă mai există evoluții în prețul terenurilor în zona respectivă, încercând să rezolvăm totuși problema...", a explicat primarul Ovidiu Crețu.