Primăria Bistriţa a achiziţionat o autospecială pentru ridicări auto pe care nu o poate folosi pentru că legea nu dă voia autorităţilor să ridice maşinile parcate aiurea. Singura situaţie în care autospeciala poate fi folosită este pentru ridicarea maşinilor abandonate. Bistriţenii se plâng că rablele ocupă parcările şi cer rezolvarea situaţiei.
„Buna ziua. Locuiesc pe str. TUDOR VLADIMIRESCU în imobilul cu nr. 17. Sunt mutat la această adresă de aproximativ 3 ani de zile şi cam din aceeaşi perioadă există un autoturism marca Dacia cu nr. de înmatriculare BN-04-FEE, culoare gri metalizat care este pe domeniul public abandonat (nemişcat de pe loc) pe post de depozit de materiale. Cum locurile de parcare sunt şi aşa puţine, vă rog respectuos să rezolvaţi această sesizare. În speranţa că se va rezolva, vă mulţumesc anticipat", scrie un bistriţean pe pagina Domnuleprimar.ro.
Deocamdată primarul Ovidiu Creţu nu a răspuns acestei sesizări care a fost postată în 11 martie.
Cel mai probabil municipalitatea va face verificări pentru a vedea dacă sesizarea se confirmă şi dacă se impune luarea unor măsuri. Rezolvarea ar fi cu ajutorul autospecialei de ridicări auto pe care municipalitatea o ţine mai mult în garaj pentru că nu o poate folosi pentru a ridica maşinile parcate aiurea.
Autospeciala a fost cumpărată în urmă cu apoximativ doi ani de zile, iar preţul nu a fost deloc mic: 100.000 de euro. Din păcate, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a interzis încă de la începutul anului trecut ridicarea maşinilor parcate ilegal pe spaţiul public, iar motivul invocat a fost faptul că nu există o lege care să reglementeze unitar modalitatea de ridicare a acestor maşini. De atunci, maşina de 100.000 de euro a Primăriei Bistriţa stă mai mult în garajul celor de la DSP Bistriţa.
Autorităţile locale au sperat totuşi că o hotărâre de Guvern va rezolva problema şi că se va putea relua progamul de ridicare de pe domeniul public a maşinilor parcate necorespunzător. Cu aşteptarea au rămas însă...
Singura situaţie în care autospeciala poate fi folosită este pentru ridicarea rablelor, a maşinilor abandonate pe domeniul public, însă această procedură nu este deloc simplă şi durează destul de mult pentru că trebuie făcute verificări şi trebuie obţinute hârtiile necesare pentru ridicarea şi transportul unei maşini abandonate pe domeniul public.
Sesizarea de pe strada Tudor Vladimirescu nu este singura prin care autorităţilor locale le este semnalat faptul că locuri de parcare care ar putea fi folosite sunt ocupate de maşini ce nu au mai fost mişcate de foarte multă vreme.
„În timp ce noi nu gasim loc de parcare, unii vecini păstrează maşinile abandonate nemişcate de cel puţin un an, unele transformate în depozit pe spaţiu public. Pentru a putea fi identificate mai uşor vă comunic nr. de înmatriculare: BN-69-MTR si BN-02-ZJZ. Vă mulţumesc!" - scrie un alt bistriţean nemulţumit pe pagina Domnuleprimar.ro.