Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  89 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Bistritenii s-au pus pe facut tuica

15/11/2011 17:03:38 Augusta TINCA  
Pe Valea Ilvelor, focul de sub cazane arde neintrerupt zi si noapte. Totul se datoreaza recoltei foarte bogate de mere din acest an, de care profita acum gospodarii.

   In ciuda secetei, taranii se bucura anul acesta de o productie record de mere. Lucru imbucurator pentru ca astfel pot face tuica la discretie pe care sa o foloseasca mai apoi pentru consumul propriu sau sa o scoata la vanzare.

   Meseria de „palincar” este una cu mare trecere in Bistrita-Nasaud. Cea mai cunoscuta bautura traditionala a ardelenilor, tuica, este preparata chiar in aceasta perioada in distileriile de la noi. Tare si aromata, ea este un motiv de mandrie pentru locuitorii din aceasta zona. Bistritenii sunt la fel de mandri de tuica lor precum sunt scotienii de whisky sau francezii de cognac, sustin cei care fac aceasta bautura tare de zeci de ani. Dincolo de ingrediente, mai conteaza si butoaiele in care fructele sunt lasate sa fermenteze.

   Inainte insa de a le pune in butoaie de stejar sau de plastic, fructele se sfarama cu ajutorul unui zdrobitor sau sunt trecute prin masina de tocat. Pentru distilare, gospodarii folosesc cazane fabricate din cupru sau inox.

   Toti taranii stiu ca tuica buna si curata formeaza margele care se pastreaza atunci cand este turnata in pahare. Insa cel mai important ingredient al unei palinci bune, spun ardelenii, este inima buna cu care palincarii o daruiesc celor care vor sa guste.

   Legea tuicii, adoptata in 2009, prevede ca in fiecare gospodarie se pot produce anual 500 de litri cu o concentratie de 50 de grade. Bistritenii fac tuica, dupa metode traditionale, insa acestia pot produce insa bautura doar pentru consumul propriu. Pentru fiecare suta de litri de tuica, peste cantitatea admisa de lege, taranii trebuie sa plateasca 375 de euro.

5595 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro