Una dintre problemele dezbătute la dezbaterea publică de ieri a fost legată de săpăturile pe care le fac în asfalt distribuitorii de utilităţi. Sătui de gropi, bistriţenii s-au plâns primarului şi i-au cerut să i-a măsuri.
„Noi luăm credite şi facem şosele, iar peste un an de zile apar intervenţiile şi distrugem străzile. Eu propun ca în regulamentul de urbanism să fie trecută următoarea prevedere: în cazul străzilor care urmează să fie reabilitate general, Primăria să notifice cu 12 luni înainte toţi proprietarii de terenuri din zonă pentru a-şi face branşamentele subterane la reţelele de utilităţi. Astfel, după reabilitare să nu fie voie să se facă branşamente decât cu foraj subteran. Ba mai mult, să fie o prevedere foarte severă pentru proprietarii de utilităţi din zona respectivă. Dacă nu-şi reabilitează reţeaua pe strada respectivă, dacă apar intervenţii accidentale pe durata de viaţă a străzii, de 10 - 15 ani, să repare strada integral pe cheltuiala lor. Şi aici, cumva, cu ridicarea dreptului de a mai profesa”, explica Florin Chereji.
Primarul Ovidiu Creţu a explicat celor prezenţi în sala de şedinţe a Primăriei Bistriţa că municipalitatea face astfel de notificări cu 12 luni înainte şi anunţă atât proprietarii de terenuri, cât şi distribuitorii de utilităţi că partea carosabilă va fi reabilitată.
Creţu a explicat însă că sunt situaţii în care oamenii nu conştientizează că trebuie să se racordeze la utilităţi şi că aşteaptă până în ultimul moment, atunci când văd că într-adevăr carosabilul urmează să fie reabilitat. Acesta a dat ca exemplu o stradă din Unirea unde lucrările au fost întârziate pentru că oamenii n-au vrut să înteleagă că trebuie să îşi facă branşamentul la reţeaua de canalizare.
În plus, Creţu a mai recunoscut că „aveţi dreptate în ceea ce priveşte intervenţiile la reţelele de urilităţi. Orice administraţie şi-ar dori să nu mai fie probleme, pe o stradă asfaltată să nu mai aibă loc intervenţii pentru că se ştie că după apar problemele. Ştiţi foarte bine şi dumneavoastră (n.red. Florin Chereji) că probleme şi defecţiuni apar la reţelele de apă, gaz, curent, canalizare şi nu poţi să spui că nu faci intervenţii. Nu poţi, spre exemplu, într-o situaţie cum a fost cea din faţa Colegiului Naţional Liviu Rebreanu, atunci când a apărut defecţiunea la reţeaua de apă, să pui Aquabisul să reabiliteze tot Bulevardul Republicii, asta dacă vrei să mai existe”.
Anul trecut Primăria Bistriţa a dat 348 de autorizaţii distribuitorilor de utilităţi pentru a face intervenţii la reţelele de apă, canalizare, gaz, curent, telefonie sau internet. Dintre acestea cele mai multe, în număt de 105, au fost pentru a fi reparate defecţiunile la reţelele de gaz, iar cele mai puţine la cele de telefonie, doar 2.