In momentul de fata transportul public in Bistrita se efectueaza de catre o singura firma de transport. Bistritenii care obisnuiesc sa circule cu mijloacele de transport in comun au pareri impartite despre serviciile oferite de firma care asigura acest lucru.
In 2008, Consiliul Local a aprobat o hotarare prin care serviciul public de trasport din Bistrita urma sa fie asigurat de catre o singura firma specializata. Castigatoarea licitatiei pentru atribuirea transportului in comun a fost societatea Transmixt.
Firma asigura de atunci transportul public de persoane in municipiu prin curse regulate cu autobuzul si transport judetean prin curse regulate. Societatea dispune de un numar de 126 de autovehicule, din care 97 de autobuze si microbuze si 26 de autovehicule transport marfa. In municipiul Bistrita sunt amenajate 155 de statii de autobuz si sunt 14 linii pentru reteaua de transport public.
Autobuzele circula de luni pana vineri intre orele 06-22, la interval de zece minute, iar sambata si duminica la intervale de 30 de minute. In acest moment pretul unui bilet este de 1,8 lei, iar pentru abonamentele locale bistritenii platesc suma de 58 de lei / abonament. Consiliul Local a aprobat recent cererea firmei care asigura transportul de a creste tarifele la bilete de la 1,8 lei / bilet la 2,00 lei / bilet. Deocamdata scumpirea nu a fost facuta dar este posibil cat de curand sa cumparam biletele cu un pret mai mare decat este acum. Bistritenii au pareri diferite despre asigurarea transportului public.
“Merg destul de des cu autobuzul, sunt multumita de conditii, sunt curate si soferii sunt amabili dar nu imi place ca trebuie sa stai in statie in timpul zilei si cate 15 minute pana vine autobuzul. Seara este mult mai rau, astepti si cate 20 de minute” a declarat pentru Bistriteanul.ro o pensionara.
Sunt si persoane care sunt total nemultumite de serviciile de transport public. O angajata a unei fabrici din Bistrita a declarat pentru Bistriteanul.ro ca “Dimineata este foarte aglomerat, uneori nu isi respecta programul si de multe ori se intampla sa nu ajung la timp la locul de munca. Vara este foarte cald, multe autobuze nu dispun de aparate de aer conditionat. Nu avem ce face oricum, nu ne permitem sa mergem cu masina la cat este de scumpa benzina acuma si avand in vedere cat sunt de mici salariile, asa ca preferam sa mergem cu autobuzul pentru ca este mult mai ieftin”.
Intrebat cum decurge o zi de munca si ce fel de calatori urca in autobuze, soferul unui autobuz a declarat “Este destul de greu sa multumesti pe toata lumea. Dimineata, cand lumea merge la munca autobuzele sunt foarte aglomerate, unii sunt nevoiti sa stea in picioare. Se intampla cateodata sa ajungi cu 2-3 minute in intarziere fata de programul stabilit si oamenii nu inteleg ca nu ai cum sa faci traseul exact dupa intervalul stabilit pentru ca in orele de varf orasul este foarte aglomerat”.
In ciuda celor cateva nemultumiri existente cu privire la transportul in comun sute de bistriteni merg zilnic cu autobuzele locale.
Andreea Bojor