Județul nostru se află în top-ul județelor cu cele mai multe păcănele, conform hărții publicată recent într-un studiu al companiei de consultanţă financiară Pricewaterhouse Coopers. Fiecare aparat aduce venituri de 1.000 de euro pe lună și 3 la sută din populație joacă frecvent astfel de jocuri de noroc.
"Venitul brut din jocurile de noroc, reprezentând suma care se joacă minus câştigurile revenite jucătorilor, a fost de 657 de milioane de euro în 2012, arată un studiu prezentat marţi de compania de consultanţă financiară PricewaterhouseCoopers (PwC). Din datele studiului reiese că românii joacă în medie 21 de euro pe an la păcănele şi mizează la pariuri 5 euro pe an, sume semnificativ mai mici decât cele înregistrate în Italia, Germania, Spania sau Marea Britanie" scrie Adevărul.
Chiar dacă fiecare aparat face într-o lună, în medie 1000 de euro, mai mult de jumătate din veniturile organizatorilor de jocuri de noroc se duc la bugetul de stat, sub formă de taxe, impozite, tarife de licenţiere şi alte contribuţii. "În anul 2012, jocurile de noroc de tip slot-machine şi pariurile în cotă fixă au adus la bugetul de stat 269 de milioane de euro, contribuind cu 171 de milioane de euro la PIB (0,13%). Contribuţia totală la PIB, direct şi indirect (prin industriile adiacente care furnizează bunuri şi servicii celei de jocuri de noroc), a fost în 2012 de 709 milioane de euro (0,5% din PIB). Cele două sectoare au generat direct 24.500 de locuri de muncă (17.000 din segmentul jocurilor slot-machine şi 7.500 din cel al pariurilor în cotă fixă), iar indirect alte 14.000 de posturi” se mai arată în studiul citat de Adevărul.
Conform studiului dat publicității de PwC, cea mai mare densitate a aparatelor de joc se regăseşte în Bucureşti (5 păcănele la 1000 de locuitori). Urmat de Arad, Bihor, Constanţa, Cluj, Alba, Mureş şi Argeş pe palierul următor în top, cu 3,6 până la 4 aparate la mia de locuitori, iar județul nostru intră în top pe palierul trei, cu 2,6 – 3 aparate la 1000 de locuitori.
Conform datelor publicate de Ministerul Finațelor în Bistrița-Năsăud există autorizatii de exploatare a jocurilor de noroc tip SLOT – MACHINE date pentru 42 de firme care au în total 2198 aparate.
Statisticile arată că trei la sută dintre români joacă la păcănele și cinci la sută joacă săptămânal la LOTO. În plus, jucătorii sunt într-o proportie de 92 la sută bărbați și au o vârsta medie de 29 de ani. Aceste aparate sunt preferate de populația de la oraș, aceste jocuri fiind asociate „cu beneficii precum socializare, distractie, relaxare, plăcerea jocului și câștig".
Zilnic, românii pierd un milion de euro în aceste jocuri de noroc. „Suma pierduta anual de romani la păcănele se ridică la 420 de milioane de euro” anunță PRO TV care spune că în momentul de față în România sunt funcționale 57.000 de aparate și că există 150.000 de persoane dependente de păcănele.