Preoţii din Bistriţa au început să colinde oraşul în lung şi-n lat: sfinţesc casele cu aghiasmă şi vestesc astfel Botezul Domnului. Unii dintre credincioşi obişnuiesc să ceară preotului puţină apă sfinţită, pentru a o păstra în casă drept leac „pentru orice eventualitate”, alţii profită de vizita preotului pentru a-şi achita contribuţia anuală.
Cu câteva zile înainte de Bobotează – din 2 sau 3 ianuarie, preoţii ortodocşi din întreaga ţară îşi vizitează credincioşii pentru a le sfinţi casele, pentru a le stropi pereţii cu aghiasmă şi pentru a le vesti Botezul Domnului.
Preoţii sunt însoţiţi de obicei de băieţi din corul bisericii care cântă „În Iordan botezându-te Tu, Doamne...” şi merg înaintea preotului, anunţându-i venirea.
„Oamenii ne primesc în fiecare an cu emoţie şi cu omenie ireproşabilă, pentru că este un moment unic în anul creştin şi pentru că, sărutând crucea, ne curăţăm de păcate şi intrăm în noul an mai curaţi” spune preotul paroh Simion Creţa care recunoaşte că nu i se deschid chiar toate uşile.
„Mulţi dintre credincioşi sunt plecaţi pe la ţară, în aceste zile sau unii au început deja serviciul, însă dacă un credincios îşi doreşte vizita preotului dar nu poate fi acasă în momentul anunţat, noi putem să revenim” mai spune Simion Creţa. Bistriţenii nu şi-au pierdut credinţa în rânduielile bisericeşti, susţine preotul parohiei Sfântul Dumitru, adăugând că cea mai mare problemă a credincioşilor pe care i-a vizitat până acum ar fi situaţia economică precară, criza care a generat şomaj şi lipsa locurilor de muncă.
Este o ocazie potrivită pentru ca unii credincioşi să-şi plătească şi contribuţia anuală pentru cult – care se învârte, de obicei, în jurul sumei de 30 – 40 de lei, în funcţie de dimensiunea parohiei şi trebuinţele acesteia, precizează preotul Simion Creţa.
Pentru că apa sfinţită de preot poartă în sine puterea curăţitoare şi sfinţitoare a harului dumnezeiesc – bistriţenii îl roagă uneori pe preot să le lase, într-o cantă sau un pahar, puţină apă sfinţită care să-i apere de rău.