Cine îşi imaginează că bistriţenii nu se mai îndură să dea bani pe cărţi, se înşeală amarnic: „Spre surprinderea noastră, în acest an, cu prilejul sărbătorilor de iarnă s-au vândut sute de exemplare de cărţi” povesteşte Cornelia Macarie, directorul unui lanţ de librării din Bistriţa-Năsăud.
Se pare că bistriţenii au învăţat că, pe timp de criză, fiecare bănuţ contează – mai ales cel investit într-un cadou – astfel încât nu-şi mai permit să arunce banii pe fereastră pe orice prostie şi preferă să-l „investească” într-un cadou inteligent. Cam aşa se explică vânzările spectaculoase de cărţi înregistrate la librăria „Casa Cărţii – Nicolae Steinhardt” în luna decembrie.
„S-au înregistrat vânzări mult mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent” recunoaşte Cornelia Macarie, precizând că bistriţenii au cumpărat cărţile pentru a le oferi cadou de Moş Nicolae şi Moş Crăciun.
S-au bucurat de mare trecere cărţile din bibliografia şcolară, dicţionarele, enciclopediile, cărţile de colorat şi cele de poveşti. Librăriile au fost – mai ales de Moş Nicolae – ţinta multor învăţători şi profesori care au cumpărat cărţi pentru clase întregi de elevi, cu scopul de a le face cadou cu prilejul serbărilor şi al sărbătorilor de iarnă.
„La fel de căutate au fost şi cărţile cu surprize pentru cei mici de 4, 5 ani – cărţile cu jucării, puzzle sau abţibilduri incluse, cărţile cu CD-uri şi cele cu colinde” a mai spus Cornelia Macarie.
E adevărat, nu se cumpără ca acum 3, 4 ani – când cei mai fiţoşi dintre bistriţeni cumpărau într-o veselie câte „un metru de cărţi”, cu nişte coperţi cât mai strălucitoare, ca să dea bine în biblioteca din sufragerie şi să-şi impresioneze invitaţii.
Dar faptul că în Bistriţa se cumpără din nou cărţi – este totuşi o veste bună. Nu ne rămâne decât să sperăm că volumele cumpărate vor fi şi citite.