Chiar dacă regulamentul bibliotecilor stradale spune că cărțile din acestea se citesc și se returnează și îndeamnă bistrițenii să lase o carte în locul celei pe care o iau, pentru a fi citită de altcineva, în zona centrală a municipiului bistrițenii pasionați de lectură nu au mai citit și regulamentul așa că mai toate cărțile din bibliotecă au disp
În urmă cu aproape o lună, în biblioteca montată în fața Bisericii Evanghelice se mai găseau câteva cărți astăzi însă cele care au rămas pot fi numărate pe degetele de la o mână. În locul cărților au apărut și ceva ziare însă mult prea puține pentru a stârni curiozitatea și interesul bistrițenii lor pasionați de lecturã.
În luna martie primăria Bistrița a inaugurat trei biblioteci stradale, în trei puncte diferite ale orașului, valoarea investiției fiind de 30000 lei. Una dintre cele trei mini biblioteci a fost amplasată lângă biserica Sfânta Ana de la Big, alta lângă Biserica Evanghelică din Piața Centrală și a treia în zona blocului Lamă.
Modelul a fost văzut de arhitectul șef al municipiului Bistrița, Monica Pop, în Dortmund și Dusseldorf și, împreună cu primarul Ovidiu Crețu s-au gândit să amenajeze și în municipiul Bistrița astfel de biblioteci pentru a deschide, din nou apetitul pentru citit al orãșenilor. În zonă Lamă și Big bibliotecile stradale funcționează destul de bine.
Există cărți, bistrițenii au înțeles regulamentul de utilizare al acestora, le iau, le citesc și le aduc înapoi sau aduc alte cărți în schimb. Chiar dacă utilizarea cărților este gratuită și returnarea obligatorie în biblioteca din Piața Centrală cărțile au dispărut aproape în totalitate, setea de lectură a localnicilor din această zonă fiind neașteptată.
Bine ar fi să își amintească că cărțile se și returnează pentru ca și alții să aibă acces la ele.