Nu mică a fost surprinderea celor 631 de bistriţeni care, prin decembrie, anul trecut, au fost sunaţi şi rugaţi foarte politicos să răspundă unor întrebări în cadrul unui sondaj de vreo 15 minute. Întrebările se refereau la serviciile oferite de Biblioteca Judeţeană iar rezultatele au fost prezentate astă seară. Concluzia? Bistriţa citeşte pe rupte
Serviciile, amabilitatea personalului din bibliotecă, oferta de carte, dotările tehnice ale Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” din Bistriţa dar şi evenimentele pe care aceasta le organizează au fost aspecte dezbătute şi prezentate astă seară la sediul instituţiei de Mihai Mocanu, directorul IRES din Cluj-Napoca.
Conform sondajului realizat de IRES – 631 de bistriţeni cu vârste cuprinse între 14 şi 60+ ani au răspuns fără reticenţe întrebărilor – declarându-se mulţumiţi în proporţie de 99%.
Mai mult, 27% au declarat că citesc zilnic carte, în timp ce alţi 29% dintre bistriţeni se pot lăuda că citesc cărţi de câteva ori pe lună – procente care i-au surprins inclusiv pe realizatorii studiului intitulat „Percepţii ale clienţilor Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”.
Studiul mai dezvăluie faptul că 90% dintre repondenţi preferă cartea în formatul ei clasic, pe hârtie, dar vin puternic din urmă şi tinerii (în proporţie de 9%) cre, din comoditate şi spirit practic preferă cartea în format electronic, e-book-ul.
3% din cei 631 de bistriţeni trec zilnic pragul bibliotecii, 9% vin de câteva ori pe săptămână iar 27% frecventează lunar biblioteca.
Mai slăbuţ stăm la capitolul „internet” - doar 18% dintre cei intervievaţi au admis că au accesat pagina de internet a Bibliotecii Judeţene – dar asta probabil şi datorită faptului că multă vreme site-ul bibliotecii (www.bjbn.ro) a fost în reconstrucţie.
De asemenea, doar 21% din cei intervievaţi sunt la curent cu faptul că îşi pot rezerva cărţile on line.
Pentru 39% dintre bistriţenii care au răspuns la întrebări – Biblioteca Judeţeană reprezintă realmente o oază de linişte şi o posibilitate de a petrece timpul liber între rafturile de cărţi, în timp ce 19% dintre ei s-au plâns că termenul de păstrare al cărţilor acasă (adică cele două săptămâni cât pot fi lecturate cărţile împrumutate) este cam scurt.