Incepand de luni, bistritenii pot plati din urma stagiul de cotizare la pensie daca au avut intreruperi in cartea de munca. Cei care au lucrat la negru sau nu au lucrat deloc in ultimii cinci ani si vor sa isi completeze stagiul de cotizare pot incheia, pana in 31 decembrie 2010, contractul de asigurare sociala.
Guvernul Romaniei a dat o lege prin care orice persoana care doreste sa se pensioneze si ii lipsesc cateva luni sau chiar ani din cartea de munca poate sa achite, retroactiv, banii pentru cotizatia la sistemul de pensii.
Noul program se adreseaza celor care, in ultimii cinci ani, au lucrat la negru sau nu au lucrat deloc si vor sa se pensioneze. Cei care au avut intreruperi la cotizarea sistemului de pensii si nu isi implinesc anii necesari pentru obtinerea pensiei pot plati retroactiv perioadele de intrerupere.
“Exista si in Bistrita-Nasaud cazuri in care persoanele trecute de varsta de 58 de ani nu se puteau pensiona pentru ca aveau cateva luni nelucrate. Astazi am primit si noi ordonanata prin care oamenii care se afla in aceasta situatie isi pot plati retroactiv lunile lipsa. Inca se lucreaza la formula de calcul, dar de luni orice persoana care doreste sa isi plateasca din urma se poate prezenta la ghiseele Casei de Pensii. Trebuie doar sa completeze un formular cu perioada pentru care doreste sa faca plata si cu suma pe care doreste sa o achite si sa aiba banii necesari” a declarat pentru Bistriteanul.ro, Terente Ciui, directorul executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud.
Ordonanta data de Guvern da dreptul tuturor celor care doresc sa-si rascumpere anii de pensie platind CAS-ul, pentru maxim cinci ani, calculat la valoarea salariului minim. Sumele se calculeaza in functie de salariul minim si de contributia de asigurari sociale valabile pentru perioada care lipseste din cartea de munca.
Spre exemplu, o persoana care nu a lucrat in anul 2005 va trebui sa plateasca in jur de 1200 de lei, iar cei care nu au lucrat in ultimii cinci ani vor fi nevoiti sa achite o suma de 12.000 de lei.
Contributia poate fi calculata insa in functie de orice salariu pe care il doreste solicitantul, nu doar salariul minim pe economie. Cei care doresc sa plateasca mai mult vor avea avantajul de a primi o pensie mai mare.
Baza lunara de calcul o reprezinta valoarea unui salariu minim brut pe tara, reglementat de legislatia in vigoare, pentru fiecare din luna/lunile pentru care se solicita asigurare.
“Aceasta noua lege este un mare avantaj pentru multi oameni. Sunt unii care nu aveau stagiul pentru pensionare complet si nu se puteau pensiona, trebuiau sa mai astepte inca un an sau doi. Acum pot face acest lucru care sunt dispusi sa plateasca” a mai adaugat Terente Ciui.
In prezent stagiul de cotizare la sistemul public de pensii este de 12 ani si 10 luni, iar pana in 2014 va creste la 15 ani.