Ziua de 13 octombrie este desemnată ,,Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale” potrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009 adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Scopul acesteia este de a promova o cultură generală de reducere a riscului de dezastre naturale în întreaga lume. În repetate rânduri, istoria ne-a demonstrat că dezastrele naturale pot avea efecte devastatoare asupra populației și a mediului înconjurător, fapt ce a dus la implementarea unor măsuri de prevenire şi pregătire pentru intervenţie.
Obiectivele acestor măsuri sunt asigurarea unui nivel ridicat de pregătire a personalului de intervenție și a populației, păstrarea unui echilibru între dezvoltarea economico-socială, precum și protejarea mediului înconjurător. Cunoașterea și aplicarea măsurilor preventive și de pregătire duc la reducerea sau eliminarea pierderilor de vieți omenești, de animale, a pagubelor materiale și de mediu, asigurarea unei intervenții operative cu forțe și mijloace special constituite și refacerea economico-socială cât mai rapidă și durabilă.
În conformitate cu Legea 481/2004 privind protecția civilă, republicată, prin dezastru se înțelege: ,,evenimentul datorat declanșării unor tipuri de riscuri, din cauze naturale sau provocate de om, generator de pierderi umane, materiale sau modificări ale mediului si care, prin amploare, intensitate si consecințe, atinge ori depășește nivelurile specifice de gravitate stabilite prin regulamentele privind gestionarea situațiilor de urgenta, elaborate si aprobate potrivit legii”.
Riscurile naturale care au afectat cel mai des teritoriul județului nostru sunt: inundațiile, alunecările de tren, fenomenele meteorologice periculoase, incendiile de pădure și avalanșele.
Pentru ISU ,,Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud, acest eveniment este o ocazie de a creşte gradul de conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile naturale şi de a promova o cultură, unitară la nivelul judeţului, de reducere a riscului de dezastre.
În acest sens, sunt organizate o serie de activităţi cu tematică specifică dezastrelor naturale privind informarea şi conştientizarea populaţiei, a salariaţilor şi elevilor cu privire la riscurile specifice judeţului nostru, reducerea lor precum şi la modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă. Acţiunile dedicate acestei zile se vor desfăşura în mai multe localităţi din judeţ, iar în ziua de 13 octombrie între orele 1000-1600 I.S.U. ,,Bistriţa” organizează ,,Ziua porţilor deschise” la Detașamentul de Pompieri Bistrița, Secția de Pompieri Năsăud și Gărzile de intervenție din localitățile Beclean, Sîngeorz -Băi și Prundu Bîrgăului.
În cadrul acestor activități se vor prezenta de materiale în format electronic/letric cuprinzând riscurile specifice judeţului nostru, concursuri cu tematică specifică, exerciţii demonstrative, prezentarea mijloacelor de intervenţie în caz de dezastre naturale şi modul de folosire a acestora.
INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU „BISTRIŢA”