Afirmația a reușit să atragă interesul utilizatorilor de Facebook care vin cu păreri împărțite în comentarii vizavi de ce a postat Șerban. Unii cred că are absolută dreptate și că lauda de sine este un gest care nu trebuie să fie judecat doar pentru că e ieșit din tipar, iar alții nu sunt de acord cu el și cer argumente.
„Modestia e minciună!”, scrie Șerban undeva în text. Mai spune că și dacă ești „extraordinar” și rămâi modest, ești „mult mai ratat decât ratatul cu diplomă”.
Printre rânduri, Șerban scrie că iubește adevărul și că atunci când a fost „un ratat” a acceptat adevărul dur, că e un ratat. Acum însă, adevărul în care crede este faptul că este „extraordinar, magnific, genial, special, carismatic și inteligent”.
Toate astea au deschis discuții pro și contra afirmaților făcute de el. „Modestia este calitatea celor inteligenți”- scrie Livia într-un comentariu.
„Foarte bine că eşti extraordinar, dar lasă-i pe alţii să zică asta şi tu spune-ţi asta în gând. Părerea mea.” - scrie Cosmin. Replica tânărului nu a ezitat să apară și îi răspunde „Îmi place să gândesc cu voce tare!”.
La întrebarea pusă de Radu „Scumpul meu prieten, de ce eşti extraordinar?” , răspunsul lui Șerban a fost „Realizari+ obiective+ carismă+ încredere de sine+ inteligenţă+ prieten cu tine= extraordinar”. Replica lui Radu a venit „Te-ai eschivat bine, dar prieteni cu mine sunt si alţii şi nu se cred extraordinari, inteligenţi sunt mulţi şi nu este meritul lor, ci al naturii ( eventual cultura dobândită, doctoratele, descoperirile ştiinţifice făcute de tine etc ), încrederea în sine o au şi alţii, nu este aşa rar întâlnită, carisma - da, ai carismă, obiective- mulţi îşi pun obiective înalte, ideea e sa fie benefice pentru toţi şi să le şi atingă.... cât despre realizări, hmmm... ce realizări mai exact iţi dau titlul de ' „extraordinar'' ?”. Aici Șerban mai adaugă câteva argumente: „1. Am slăbit 20 de kg si am devenit dintr-un copil obez, într-unul fit. 2. Am făcut parte dintr-una din cele mai mari trupe de teatru de liceeni din Europa. 3. Sunt cel mai tânăr speaker motivaţional din Romania. 4. Am terminat liceul şef de promoţie. 5. Sunt primul român care a adus principiul de life coaching prin intermediul vlog-urilor din Romania. 7. Mi-am deschis propriul brand de dezvoltare personală la vârsta de 17 ani. 8. Sunt prieten cu tine.”.
Radu nu se lasă și îi răspunde lui Șerban: „1. Ai slăbit, erai în creştere, alţii au slăbit 100 de kg, încă eşti în creştere, nu sufereai de obezitate, ci erai plinuţ. 2. Şi alţii au făcut parte din trupe de teatru şi nu sunt extraordinari, pentru că altfel nu am mai avea cum să-l clasificăm pe Florin Piersic. 3. Te-ai autointitulat cel mai tânăr, mai este până să motivezi oameni la asemenea nivel încât să fii recunoscut naţional. 4. Şi eu am terminat ca şef de promoţie şi am luat bacul cu 9,93, dar nici eu şi nici tu nu suntem de o inteligenţă ieşită din comun, pentru că altfel ar trebui să-l ridicăm pe Einstein la rangul de zeu. 5. Mulţi alţii fac vlog, inclusiv în Bistriţa, de muuult. 6. Ai uitat de 6... 7. Nu ai încă un brand pentru că: un brand adaugă valoare produselor, este o marcă înregistrată, este o companie faimoasă, constă într-o siglă şi un slogan. „Un brand este modul în care este văzut un produs, un serviciu, o idee, un stat, o persoană sau o companie în ochii celor cu care interacţionează, cărora se adresează... Mai ai mult până ca Fii Puterea să fie un brand cu adevărat, încă citezi mult din cărţi, încă eşti în dezvoltare, încă înveţi ce înseamnă marketing şi psihologia maselor, persuasiune şi tehnică oratorică. 8. Da, eşti prieten cu mine şi mă bucur şi sper că împreună să facem un seminar frumos. Nu îţi zic să laşi aroganţa la o parte, vreau doar să înţeleg de ce eşti aşa”.
Șerban vine cu replica „Bobby, nu zic că sunt «cel mai», zic că sunt pe drum de a deveni, iar până atunci sunt un simplu om extraordinar, cu realizări mult peste medie. De aici şi cuvântul« extraordinar», mai mult decat ordinaritate.”
Dar cum vorba spune că discuțiile în contradictoriu sunt contructive, ce poate pierde Șerban prin afirmația lui? Întregul text îl puteți citi mai jos, iar concluzile pot fi trase ulterior.
„De ce iubesc să mă laud şi de ce cred că sunt extraordinar?
Ştiu că una din marile dileme existenţiale ale voastre e următoarea întrebare: „Şerban, de ce te lauzi atât de mult?". Ei bine, din simpla mea convingere că sunt extraordinar, magnific, special, genial, inteligent, carismatic, şarmant şi o pot ţine în astfel de adjective până mâine, fără să mă repet.
Mulţi trăiţi într-o modestie ipocrită, crezând că, dacă vă laudaţi mai puţin, dacă spuneţi că nu sunteţi atât de deştepţi precum majoritatea oamenilor cred, o să daţi impresia unor copilaşi bine crescuţi, care au pornit în viaţă cu un set de reguli bine spuse de mami, în timp ce le dădea să sugă din biberon. Detest prototipul ăsta de indivizi pentru că nu-mi plac mincinoşii. Modestia e o minciună. Într-adevar, dacă crezi că eşti un ratat, nu-ţi cer să te comporţi şi să vorbeşti altfel decât un ratat. Dacă eşti însă extraordinar şi te comporţi un pic mai modest, pentru a fi pe placul unora, eşti mult mai ratat decât ratatul cu diplomă.
Credem că, dacă ne lăudăm, dăm impresia că suntem prost crescuţi şi astfel asemenea judecăţi. Cu toate astea, ne place să vorbim despre adevăr. Vrem să-l ştim şi ne supărăm dacă cineva nu ni-l spune. Iubesc adevărul. De aceea, când eram un ratat, pentru a mă putea schimba, a trebuit să accept adevarul dur, că eram un ratat. Acum, când sunt extraordinar, trebuie din nou să accept adevărul dur, că sunt extraordinar. Şi vorbesc zilnic despre asta pentru că îmi place să vorbesc doar despre adevăr. Aşa că nu-mi cere să fiu modest şi mai reţinut, atunci când e clar că sunt al naibii de bun şi genial în ceea ce fac. Şi, dacă crezi la fel despre tine, renunţă să te mai ascunzi în bula modestiei, crezând că lauda e un păcat. Într-adevăr, să te lauzi fără a avea lucruri despre care să te lauzi te clasează în categoria idioţilor. Să te lauzi pentru că ai motive te clasează în categoria oamenilor sinceri. Te lauzi pentru că îţi place să vorbeşti sincer despre persoana ta.
Âştia care nu suportă să te audă lăudându-te sunt ba frustraţi, ba nişte indivizi cărora le place să fie diplomaţi, adică mincinoşi cu stofă. Crezi că, dacă te lauzi, nu o să te mai placă oamenii? Ei bine, asta am crezut şi eu. Până am văzut că oamenilor extraordinari le place să se înconjoare de oameni care cred ca sunt extraordinari. Ai văzut vreodată un lăudaros care să nu fie înconjurat de oameni de succes? Ei bine, n-ai văzut. Pentru că oamenilor de succes le plac lăudăroşii. Le inspiră siguranţa şi stimă de sine ridicată, chestii absolut necesare dacă vrei să reuşeşti în viaţă ceva remarcabil. Unii îmi cunoaşteţi prietenii şi ştiti că aţi da mulţi bani numai ca să vă salute pe stradă. Cum am reuşit să-i obţin? Făcând lucruri extraordinare şi vorbind despre reuşitele mele.
Renunţă la dictonul că un om de succes nu trebuie să vorbească despre succesul lui. În schimb, dacă nu vorbeşti despre succesul pe care îl ai, nimeni nu va şti că-l ai. Dacă nu-mi vorbeşti despre cât de tare eşti, îmi voi da seama de două lucruri: sau nu esti tare, sau esti tare, dar esti un mincinos, deci nu esti tare, deci esti un ratat.Fii sincer, critica-te cand esti prost, laudă-te când eşti extraordinar, după care alege ce îţi place mai mult să fii.
Nu fii mai puternic, fii puterea.”