Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor din Bistriţa-Năsăud, Emanuel Ştefan Peica, a participat la Adunarea Generală Extraordinară a Consiliului Naţional al Elevilor care a avut loc în acest weekend la Buzău.
Acolo, tinerii cu perspectivă din toată România s-au adunat şi au discutat despre noua lege a învăţământuluil. Alături de ministrul Educatiei şi Cercetării Ştiinşifice - Sorin Câmpeanu precum şi consilierul prezidenţial Ligia Deca, senatorul Ecaterina Andronescu şi academicianul Solomon Marcus, aceştia au dezbătut 27 de puncte.
„Concluziile noatre o să fie dezbatute şi au şanse să fie adaugate sau nu în viitoarea lege , adică ni s-a dat undă verde să contribuim şi noi la legea educaţie. Se va analiza cum sunt privite unele chestii legate de educaţie din perspectiva tinerilor elevi. Totodata am reuşit să refacem Regulamentul de Organizare şi Functionare al Consiliului Naţional al Elevilor şi să îl aprobăm în cadrul adunarii generale” - povesteşte Ştefan Peica.
Câteva puncte de interes discutate au fost au fost bursele şi examenele de admitere naţionale. „Despre bursele şcolare am ajuns la concluzia că trebuie să fie burse sociale, de merit şi de performanţă. Bursele sociale să fie distribuite elevilor proveniţi din familii defavorizate, iar bursele de merit ar trebui să fie primite de primii 50 de elevi dintr-un liceu care au media peste 9,50. Astfel ne aşteptăm ca elevii să fie mai determinaţi să înveţe cât mai mult să primească această bursă”, mai spune Emanuel Peica.
Despre examenele de admitere, aceştia au ajuns la concluzia că şcolile profesionale sunt utile şi că ar trebui să fie adăugate în program. Au mai discutat despre elevii care iau nota 5 la examenul de admitere la liceu. Mai exact aceştia ar trebui încadraţi direct în şcolile profesionale.
Au mai discutat despre examenul de bacalaureat. Aici au venit cu ideea de a fi promovaţi şi elevii cu media între 5 şi 5,99. „Am mai propus ca la bacalaureat, elevii cu media intre 5 şi 5,99 să fie promovati dar să nu poată intra la facultate , adică să promoveze bacalaureatul şi cu 5 în caz că vor să muncească undeva , dar nu o sa aiba aceeaşi acreditate ca şi cei cu media peste 6", povesteşte Emanuel.
Aşadar, în acest weekend la Buzău, elevii au avut şansa să contribuie semnificativ la lege edicaţiei care va fi schimbată curând. Aceştia speră ca ideile lor să fie luate în calcul şi să fie aplicate în învătământ.