„Din aprecierile noastre, întâlnirea cu ministrul Sportului a decurs foarte bine. Ni s-a promis că, în regim de urgenţă, acest sport va fi recunoscut şi în România”, a mai spus Damaschin Berende, fapt care îi va permite de acum campionului mondial Attila Kiss din Rodna să concureze sub culorile României, aşa cum îşi doreşte.
„A fost vorba de un triunghi de forţă care a făcut posibilă întâlnirea cu ministrul Tineretului şi Sportului, care a fost încântat să-l cunoască pe campionul mondial care munceşte şi trăieşte în Rodna”, a povestit Damaschin Berende pentru Bistriţeanul.ro, referindu-se la sprijinul acordat de prefectul Ovidiu Frenţ, preşedintele CJ Radu Moldovan şi mai ales Daniel Suciu, deputatul care i-a însoţit pe Damaschin Berende şi campionul mondial Attila Kiss la Ministerul Tineretului și Sportului.
„Din aprecierile noastre, întâlnirea a decurs foarte bine. Este o dovadă în plus că, atunci când mai mulţi factori îşi doresc şi contribuie la rezolvarea unei situaţii, ea se şi produce. Ni s-a promis că, în regim de urgenţă, acest sport va fi recunoscut şi în România”, a mai spus Damaschin Berende pentru Bistriţeanul.ro.
„Promptitudine și bunăvoință. L-am rugat pe Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, să ne primească astăzi pentru o discuție referitoare la recunoașterea ca sport a atelajelor cu câini. I-am vorbit de Drumul Romanilor, iar domnii Kiss Attila și Berende Damaschin despre tinerii și entuziaștii practicanți ai acestui sport. Avem speranțe mari că demersul nostru va fi unul finalizat cu succes!”, a anunţat şi deputatul Daniel Suciu după întâlnirea cu ministrul Sportului şi Turismului.
Este un pas esenţial pentru ca preotul romano-catolic din Rodna, care a cucerit titlul de campion mondial în februarie, în Italia – să poată concura sub culorile României, aşa cum îşi doreşte. Până acum, Attila Kiss a fost nevoit să se afilieze unui club din Ungaria pentru care a cucerit o mulţime de medalii şi distincţii naţionale şi internaţionale – a mai explicat Damaschin Berende.
„Avem credinţa că, în decurs de o lună de zile, acest sport să fie recunoscut şi în România, astfel încât apoi să reuşim să ne afiliem şi la WSA (World Sleddog Association) sau FISTC, cea mai veche federaţie sportivă care se ocupă de acest sport în lume, fapt care ne-ar permite să concurăm pentru România şi să participăm la competiţii internaţionale de un calibru mai mare...”, a confirmat şi preotul Attila Kiss, explicând că acest sport îşi are originea într-un impresionant act caritabil petrecut în 1925, când o epidemie de difterie a izbucnit în oraşul Nome din Alaska.
Serul salvator se afla la aproximativ 1000 de mile depărtare, o călătorie periculoasă pentru oricine pe timp de iarnă, iar întreg oraşul era la un pas de dezastru, însă Leonard Seppala a organizat transportul serului salvator.
Liderul echipei câinilor a fost Balto, un husky siberian. După îndeplinirea misiunii, Leonard Seppala a cumpărat 40 de câini din Siberia, cu care a participat la mai multe curse de câini şi, spre uimirea multora care credeau că husky sunt nişte câini lenţi, aceştia s-au descurcat foarte bine, demonstrându-şi calităţile deosebite pentru câini de sanie. Balto a devenit unul din cei mai cunoscuţi câini din lume şi, de unul singur, a determinat o creştere însemnată a popularităţii câinilor din rasa lui, acesta având chiar şi o statuie în Central Park, care comemorează implicarea tuturor câinilor în salvarea locuitorilor din Nome.
Foto Daniel Suciu