Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a anunţat că printre cie 44 de finalişti ai competiţiei “Premiile LSRS pentru Excelență Academică” se află şi Alexandra Jimborean din Bistrița care studiază informatica la Uppsala University.
Concursul s-a desfășurat pentru anul academic 2012-2013, participarea fiind posibilă pentru opt categorii. Astfel, dintre cei peste 200 de concurenți înscriși, 44 au trecut de prima etapă a jurizării pentru a intra în finala competiției astfel: câte 5 tineri pentru categoriile Studentul Român al Anului în America de Nord - nivel universitar și nivel post-universitar; Studentul Român al Anului pe Alte Continente; Studentul Român Erasmus al Anului și Studentul Anului în România, câte 6 tineri pentru categoriile Studentul Român al Anului în Europa - nivel universitar și nivel post-universitar, și nu în ultimul rând 7 tineri pentru categoria Premiul Special în Arte.
Unul dintre acești tineri eminenți – Alexandra Jimborean – este finalistă la categoria Studentul Român al Anului în Europa, nivel postuniversitar. Atât Alexandra, cât și toți ceilalți finaliști reprezintă modele de succes în societatea noastră și sunt exemple firești ale ambiției și reușitei pe plan academic și profesional.
Alexandra Jimborean este din Bistrița și studiază informatica la Uppsala University. „Totul este număr,” spunea Pitagora, iar acest mister fascinant a provocat-o și pe Alexandra. Astfel, a urmat facultatea de matematică și informatică din Cluj, pe care a absolvit-o cu 10, ca șefă de promoție.
A început apoi să numere reușitele în diplome, medalii, publicații purtând cu sine legendele Transilvaniei în Austria, Linz, unde a urmat un program de master internațional și unde a trăit bucuria iernilor pe schi în inima Alpilor.
Mai apoi în Strasbourg, Franța, a urmat studiile doctorale beneficiind de o bursă oferită de Guvernul francez, greu accesibilă persoanelor străine.
Rezultatele și performanțele i-au fost recunoscute în diverse conferințe internaționale de top, precum și de Google, prin bursa de excelență Google Anita Borg.
Acum este post-doctorandă la Uppsala University, Suedia, și luptă în competiții de proiecte cu specialiști în informatică din toată lumea, predă studenților și le mărturisește că acel frumos pământ viking seamănă mult cu țara sa natală, România.
Premierea studenților va avea loc, conform tradiției, în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate, ce se va desfășura și de această dată la Palatul Parlamentului, pe 8 ianuarie.
La eveniment sunt așteptați aproximativ 1000 de studenți și tineri profesioniști, personalităţi din mediul academic și sectorul public, din mediul de afaceri şi cel neguvernamental.