Ministrul Gabriel Oprea a convocat astăzi o videoconferință pe tema fenomenelor meteo din ultimele ore care au afectat șapte județe din zona de nord a țării, printre care și Bistrița-Năsăud. A fost emisă și o avertizare de cod roșu de inundații pentru trei județele din nordul țării, județul nostru fiind sub avertizare de cod portocaliu.
După 24 de ore în care vremea și-a făcut de cap vin și primele vești bune! După 18.00 județul nostru iese de sub incidența codului portocaliu de furtuni chiar dacă până mâine dimineață rămân atenționări de inundații pe râul Someș.
Astăzi la prânz membrii Comitetului pentru Situații de Urgență au fost convocați de Ministrul Administrației și Internelor, Gabriel Oprea, la o videoconferință pentru a stabili măsurile care trebuie luate în continuare legate de inundațiile și problemele provocate până acum de furtuni.
Președintele Comitetului pentru Situații de Urgență, subprefectul Ovidiu Frenț a făcut la finalul videoconferințeu un bilanț al problemelor cauzate de ploaie. Astfel, în urma cantităților însemnate de precipitații căzute în Bistrița-Năsăud au fost afectate cinci localități din județ. Este vorba despre Ilva Mică, Breaza, Podirei și Crainimăt dar și de cartierul Liviu Rebreanu din orașul Năsăud.
"Împreună cu domnul inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud ne-am deplasat la fața locului, în cartierul Liviu Rebreanu. Aici am constatat că există alunecări de teren care se apropie de două gospodării. Aceste alunecări deocamdată stagnează. S-a intervenit cu utilajele de la Primăria Năsăud și s-a eliberat calea de scurgere a apei astfel încât în acest moment nu există un pericol foarte mare pentru avarierea gospodăriilor. De asemenea, la ieșire din Liviu Rebreanu în zona muzeului o lucrare de urbanism necontrolată a făcut să vină materiale și aluviuni pe pe drumul național. A fost acolo și șeful Secției de Drumuri Naționale, domnul Alexandru Slavita. S-a intervenit și în acest moment, din fericire, nu avem nici victime și nici locuințe avariate și nici drumuri blocate. Excepție face un drum comunal din cartierul Liviu Rebreanu, dar se poate circula pe o altă variantă astfel încât gospodăriile și oamenii nu sunt izolați" a anunțat subprefectul Ovidiu Frenț.
Totodată, subprefectul a anunțat că și cota de atenție, pe râul Meleș, care a fost depășită cu 12 cm, este în scădere așa că nu mai există nici aici niciun pericol.
"Monitorizam în continuare și ce se întâmplă cu râurile din județ dar și cu apa din sol pentru că a căzut atât de multă ploaie încât pământul numai poate absorbi apa căzută și există riscul în zonele cu magmă și argilă să se mai producă alunecări de teren. Avem de asemenea, în zonele mai joase băltire pe unele suprafețe de teren, fiind afectate 8 ha. Există în continuare rapoarte operative în curs de elaborare cu situația din teren" a mai completat subprefectul.
Tot din cauza vremii în localitatea Crainimăt furtuna puternică și vijelia a afecat mai multe acoperișuri.
"A fost vorba de furtună cu căderi masive de ploaie, nu am informații să fi fost grindina de vina pentru avarierea acoperișurilor" a mai spus acesta.
Alexandru Slavita, șeful Secției de Drumuri Naționale Bistrița-Năsăud, a cerut prefecturii să intervină pentru ca administratorul căii ferate Ilva Mică Rodna Veche să iasă în teren și să decolmateze un podeț care s-a înfundat în ultimele ore din cauza ploilor abundente și a inundat drumul național pe o suprafață de 40 m.
Angajații de la drumurile naționale au intervenit și au curățat zona de aluviuni însă podețul rămâne în continuare blocat și asta ar putea să creeze noi probleme în zonă.