Potrivit unui raport al INML, Bistrița-Năsăud se numără printre cele 16 județe din țară unde nu se poate nici măcar determina grupa de sânge. De asemenea, în majoritatea județelor se poate determina doar alcoolemia, nu și prezența stupefiantelor.
News.ro a făcut public raportul INML pentru anul 2016. Acesta nu face altceva decât să scoată în evidență neajunsurile din sistem. Astfel, la nivel național există două servicii județene de Medicină Legală (Ilfov și Giurgiu), care nu au nici măcar un laborator de toxicologie. 13 alte județe nu au laborator de anatomie patologică.
Neajunsuri se întâlnesc și la serviciul din județul nostru. Potrivit raportului, Bistrița-Năsăud se numără printre cele 16 județe care nu pot să facă nici cea mai simplă investigație serologică (determinarea grupei de sânge).
De asemenea, majoritatea serviciilor județene de Medicină Legală care au laborator de toxicologie pot face doar determinarea alcoolemiilor, întrucât nu sunt dotate cu mijloace de determinare a stupefiantelor.
O altă problemă o reprezintă riscul mare de contaminare a personalului care efectuează autopsia.
„Trebuie subliniat faptul că, în ciuda folosirii unor echipamente de protecție, riscul de contaminare a personalului care efectuează autopsia nu poate fi eliminat, ceea ce explică incidența crescută a TBC și hepatitelor în rândul personalului din instituțiile de Medicină Legală,” se arată în raportul făcut public de news.ro
Culmea, Bistrița-Năsăud are două sedii destinate Medicinei Legale, unul la Policlinică, iar altul la Spitalul Județean de Urgență. Cel de-al doilea, de la Policlinică a fost inaugurat în 2016 și a costat 1,4 milioane de lei.