Peste 8.000 m3 de lemn s-au tăiat ilegal numai în primele zece luni din 2017. Autoritățile au ajuns la o concluzie cel puțin tristă și dezarmantă: cel mai mult se taie ilegal chiar din pădurile păzite. Unul dintre motive este demotivarea pădurarilor, care au salarii mici.
Implicarea personalului silvic în fapte ilegale este o problemă tot mai des întâlnită în Bistrița-Năsăud. Cel mai mult se fură din pădurile unde este asigurată paza, spun autoritățile din Bistrița-Năsăud.
Salariile mici și numărul redus de organe de control sunt câteva dintre motivele care duc la asemenea dezastre naturale, pădurea fiind pusă la pământ în Bistrița-Năsăud.
„Nu poți cere unui pădurar cu o gestiune deschisă de milioane de euro, cu o mie de hectare de pădure de o valoare inestimabilă, deschisă în toate părțile - pădurea nu e închisă cu cheie și lacăt, pădurea e amplasată în zone greu accesibile, în apropierea localităților - e foarte greu pentru un pădurar să facă toată povestea asta și în același timp să nu fie motivat financiar corespunzător. (...) Nu cred că sunt salarii exagerate la inspectori. Problema s-ar pune altfel: nu cred că a inspectorului e mare, cred că salariul pădurarului e mic.
E o problemă a suprafețelor care au pază. Avem, la nivelul județului, o suprafață de cca. 8.000-10.000 hectare de fond forestier retrocedat persoanelor fizice care nu sunt păzite, nu au contract de pază. Codul Silvic actual spune că toate vor fi preluate în pază de către Ocoalele Silvice, corpurile serviciilor de pază vor fi decontate de la bugetul de stat către Ocolul Silvic care asigură paza. Noi sperăm ca anul viitor până în mai-iunie să reușim să asigurăm paza la toate aceste suprafețe din Bistrița-Năsăud și atunci va dispărea problema suprafețelor nepăzite”, a declarat șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud, ing. Daniel Pop.
Salariile pădurarilor sunt de aproximativ 1.400-1.500 lei în mână, Ministerul lucrând la statutul personalului silvic.
Conform raportului Gărzii Forestiere, în primele 9 luni din 2017 s-au identificat 8.404 m3 de lemn tăiat ilegal, cu mențiunea că nu întotdeauna se ajunge imediat după tăiere, deci acest lucru s-a putut întâmpla și anul trecut - de exemplu. În medie, în Bistrița-Năsăud pot fi exploatați în mod legal 600.000 m3 de masă lemnoasă.
Foto arhivă