Nu mai puțin de 13.277 de bistrițeni au ieșit din evidențele Casei Județene de Asigurări de Sănătate ca fiind asigurați în caz de boli, comparativ cu anul precedent. Și așa, numărul bistrițenilor care contribuie la bugetul asigurărilor de sănătate este de numai 45%.
Mai puțin de jumătate dintre bistrițenii care beneficiază de serviciile medicale plătesc pentru ele. Din totalul de 241.127 de asigurați din Bistrița-Năsăud, numai 108.851 plătesc pentru susținerea sistemului medical.
Chiar dacă există peste 130.000 de bistrițeni care nu plătesc aceste servicii, există și zeci de mii de bistrițeni care nu mai apar în evidențele Casei de Asigurări de Sănătate așa că vor fi nevoiți să își plătească vizitele la medic, medicamentele sau zilele de spitalizare.
Doar într-un singur an, 13.277 de bistrițeni au ieșit din evidențele CAS, reducându-se semnificativ și numărul bistrițenilor care plătesc pentru aceste servicii, cât și al beneficiarilor de servicii medicale.
Bistrițeni au contribuit până la finele anului trecut cu aproape 122 de milioane de lei pentru asigurările de sănătate, încasările fiind cu 12% mai mici decât cele estimate.
Cea mai mare sumă a ajuns în bugetul CAS din contribuțiile individuale ale asiguraților (aproape 65 milioane de lei), în timp ce firmele au plătit puțin peste 57 milioane de lei.
Conducera CAS spune că a scăzut și numărul de salariați care au plătit aceste contribuții cu aproape 1.500 de persoane, însă a crescut semnificativ numărul persoanelor fizice autorizate sau care obțin alte venituri decât cele din salarii și care au contribuit la bugetul asigurărilor de sănătate.
Conform datelor CAS, doar 71.379 de salariați au plătit contribuțiile către sănătate în timp ce numărul PFA-urilor care au plătit sume semnificative a ajuns de la 18.636 în 2015 la 21.070 în 2016.
Lor li se adaugă și peste 16.400 de pensionari care plătesc și ei contribuții de sănătate.
Bistrițenii care beneficiază de asigurări de sănătate, dar nu plătesc au ajuns la 132.276 de persoane.
„Asigurații neplătitori de contribuții sunt minori, elevi, studenți care au împlinit 18 ani care urmează încă o formă de învățământ, pensionarii care nu au obligația plății contribuției, persoane beneficiare a unor legi speciale care prevăd scutiri de la plata contribuției, persoane fără venituri care sunt cuprinse în programele naționale de sănătate, persoane fără venituri care sunt în întreținerea unor persoane asigurate și sunt declarate ca fiind coasigurați etc”, a explicat președintele CAS BN, Camelia Ilișuan.