O nouă statistică apărută azi în ziarul Gândul ne plasează încă o dată în plutonul codaș al județelor din România. La evoluția salariului mediu net între 2009 și 2012, o duc mai slab doar cei din Bacău și Calărași.
Ce înseamnă asta?
Între 2009 și 2012, salariul mediu net a crescut cu fantastica sumă de 36 de lei, în condițiile în care, din cauza inflației, acesta s-a devalorizat în termeni reali cu peste 190 de lei. Practic, pe medie, salariul mediu de acum este mai mic cu 154 de lei decât cel din 2009.
Mai îngrijorător este că, spre deosebire de noi, toate județele din Transilvania au avut creșteri semnificative. Spre exemplificare, Sălaj 190 de lei, Mureș 196 de lei, chiar și în codașa Harghita, salariul mediu a a crescut cu aproape 100 de lei. Ce ne-a dus la acest rezultat? Nu cred că putem da vina doar pe criză, în condițiile în care vecinii noștri s-au descurcat mult mai bine. Este mai degrabă o lipsă de viziune.
Suntem înțepeniți în trecut și nu reușim să ne schimbăm. Lipsa de imaginație economică se vede în modul în care apar ca ciupercile după ploaie, saloane de coafură, case de amanet, saloane de nunți și magazine de haine second hand. Asta fără a analiza piața, a vedea dacă este suficient să-l copiezi pe altul pentru a avea succes.
Suntem autosuficienți, le știm pe toate și părem buricul pământului. De asemenea, adevărul este că, nici nu avem prea multe modele de succes. Iar cele care există, nu se implică deloc pentru a-i învăța pe alții cum să facă. Le crește inima când li se spune “crema”, “lumea bună” sau mai știu eu cum. Preferă să posteze pe facebook poze de case, mașini și vacanțe de vis.
Adevărul este că, pentru a ne merge bine, nu ajunge să ne pozăm în mașini sau restaurante luxoase și să facem nunți ca-n povești. Pentru a construi bunăstare reală, trebuie mai mult de atât. Trebuie implicare. Dialog concret, nu mimat, între toate părțile interesate. Trebuie stabilită o strategie comună, iar apoi, aceasta trebuie implementată.
Este momentul ca oamenii de valoare să fie acceptați, ascultați. Ei trebuie să înlocuiască gașca de conservatori, care ani de zile a blocat dezvoltarea normală a acestor locuri. Altfel vom rămâne și pe viitor unul dintre cele mai sărace județe, dintr-una dintre cele mai sărace țări din Europa.
Pentru a încheia totuși pe un ton optimist, iau de bună vorba prietenului meu Alexandru Toniuc: “Să privim starea noastră actuală de înapoiere ca pe o oportunitate pentru investițiile viitoare”.