Sâmbătă, 30 ianuarie, între orele 13.00–15.00, în faţa prefecturii din Bistriţa va avea loc un protest pentru susţinerea familiilor Bodnariu, Nan şi a altor familii cu experienţe similare, ai căror copii au fost luaţi de instituţia de protecţie a copilului din Norvegia, în urma unui denunţ telefonic, fără avertismente sau anchete prealabile.
Stimati bistriteni,
E timpul ca şi noi să ne alăturăm acţiunilor de solidaritate naţională şi internaţională pentru ca vocea noastră, unitară, să fie, în cele din urmă, bine auzită de către cei care par a avea încă urechile închise.
Scopul protestului nostru din 30 ianuarie va fi:
1. Împotriva abuzurilor Barnevernet din Norvegia, Marius şi Ruth Bodnariu („Părinţi”) sunt o familie mixtă româno-norvegiană ce locuieste în Norvegia de 10 ani. Familia are 5 copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) şi Ezekiel (4 luni). Marius este lincenţiat în Ingineria Sistemelor şi Informatica Aplicată la Universitatea Politehnică Bucureşti, angajat al primăriei Redal, Naustdal, iar Ruth este asistentă medicală de specialitate pediatrică la spitalul din oraşul Forde.
În data de 16 Noiembrie 2015, statul norvegian, prin instituţia de protecţie a copilului, Barnevernet, le-a confiscat copiii şi i-a dat în plasament în trei familii diferite, fără o anchetă socială prealabilă şi fără o anchetă psihosocială şi emoţională a copiilor. Procedura de confiscare a copiilor familiei a fost declanşată în urma unui denunţ telefonic al directoarei („Directoare”) şcolii din oraşul Vevring, unde fetiţele Eliana şi Naomi sunt eleve.
În denunţ, directoarea şcolii îşi exprimă îngrijorarea privind educaţia religioasă pe care fetiţele o primesc acasă, faptul că ar putea fi îndoctrinate, menţionând că părinţii şi bunica sunt creştini radicali şi că acest fapt ar crea un handicap copiilor. În acelaşi denunţ, directoarea şcolii menţionează inteligenţa şi creativitatea celor două fetiţe, evidenţiind faptul că nu consideră că ele sunt abuzate fizic sau psihic, solicitând doar îndrumarea protecţiei copilului.
Directoarea şcolii, cu ceva timp în urmă, a fost foarte categorică în a interzice uneia dintre fete să mai cânte, după ce fetiţa a cântat un cântecel creştin colegilor. În urma acestui denunţ, Barnevernet face sesizare pentru deschiderea unui caz de violenţă în familie şi fără a notifica familia în prealabil, în data de 16 noiembrie, Barnevernet Naustdal a mers la şcoală şi le-a luat în custodie pe cele două fete, după care împreună cu poliţia a mers acasă la familia Marius şi Ruth Bodnariu, de unde i-a luat în custodie şi pe cei doi băieţi, Matei şi Ioan.
Mama a fost arestată şi dusă la sediul poliţiei locale, aceaşi procedură de arestare aplicându-i-se şi tatălui, care era la serviciu. După câteva ore de interogatoriu, fără ca Marius să fie asistat de un avocat şi fără prezenţa unui translator, Marius şi Ruth Bodnariu au fost eliberaţi împreună cu bebeluşul de 3 luni, nefiind consideraţi periculoşi şi li s-a comunicat faptul că în următoarea zi li se va explica despre ce este vorba.
În mod ilegal, autorităţile au procedat la arestarea celor doi fără a le prezenta învinuirile, împreună cu dovezile care au condus la acest gest extrem, acela de arestare a unei persoane. Pentru determinarea părinţilor de a sta liniştiţi şi a nu apela la serviciile unui avocat, cei doi au fost asiguraţi că situaţia se va rezolva în mod pozitiv.
În 17 noiembrie, contrar declaraţiilor optimiste din ziua precedentă, Barnevernet ia în custodie, însoţiţi de poliţie, şi bebeluşul Ezekiel. În urma deciziei unei comisii locale de audiere, părinţii sunt acuzaţi de abuz fizic asupra copiilor, fără a exista dovezi în acest sens, fapt ce conduce la investigaţii medicale complexe asupra copiilor, ulterior raportul medical menţionând faptul că nu există semne de abuz fizic sau psihic în ce-i priveşte pe copii.
Totuşi, doar în baza declaraţiilor, pe care Barnevernet pretinde că au fost date de copii (chiar şi aceste declaraţii, unele dintre ele se contrazic), comisia stabileşte că:
(1) bebeluşul poate fi văzut doar de două ori pe săptămână, câte două ore de mama şi tata,
(2) că cei doi băieţi pot fi văzuţi doar de mamă o dată pe săptămână,
(3) cele două fete mari nu pot fi văzute deloc de către părinţi şi nu au mai fost văzute din data de 16 noiembrie. (Abia de câteva zile, probabil la presiunea protestelor de până acum, părinţilor li s-a îngăduit să vorbească cu fetele la telefon.)
Nu se cunoaşte dacă declaraţiile copiilor au fost luate în prezenţa unui psiholog şi nici modul în care au fost luate acele declaraţii, în prima fază nefiind prezent şi un reprezentant/avocat al părinţilor pentru confirmarea respectării procedurii de audiere a minorilor, procedură care trebuie să se efectueze fără a se crea vreun traumatism psihoemoţional minorilor.
Până la acea dată, Marius şi Ruth Bodnariu nu au primit niciun avertisment din partea autorităţilor în care să fie atenţionaţi de deficienţe în creşterea şi educarea propriilor copii.
Nu s-a efectuat nicio anchetă socială şi nicio evaluare a impactului despărţirii copiilor de părinţi, precum şi impactul despărţirii fraţilor, prin aceasta încălcându-se interesul superior al copilului. La acest moment, copiii sunt ţinuţi nejustificat în trei familii surogat, în două oraşe diferite la distanţe de 3,5 ore de casa părintească. Copiii spun că le este dor să-şi vadă părinţii şi să se întoarcă acasă, dar Barnevernet neagă acest lucru.
Paradoxal, în data de 15 decembrie 2015, în urma unei întâlniri cu Barnevernet, părinţilor li s-a comunicat că autoritatea de protecţie a copilului vrea să îi cunoască mai bine şi să-i evalueaze abia în luna Februarie 2016, dar că în acelaşi timp demarează procedura de decădere din drepturile parentale, pas antemergător procedurii de adopţie pentru toţi cei 5 copii ai familiei.
Până la această oră nu sunt clare şi explicabile câteva aspecte privind toată procedura de confiscare a celor 5 copii şi dorim să atragem atenţia asupra lor:
– încălcarea Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20.11.1989, în special art.5, 8, 9, 14, 18, art.20 alin,3, şi art. 30,
– forţa extremă şi abuzivă a Barnevernet,
– lipsa unei anchete sociale prealabile,
– lipsa unei evaluari a impactului separării copiilor de părinţi şi a separării fraţilor prin plasarea în trei familii diferite,
– lipsa de transparenţă,
– interogatoriu fără translator şi fără avocat, încălcându-se astfel dreptul la apărare,
– constrângerea de a nu contacta ambasada,
– lipsa unor evidenţe de abuz fizic sau psihic,
– întârzierea întocmirii documentaţiei în limba română, aşa cum prevede legea,
– mama nu-şi poate alăpta bebeluşul de 4 luni decât de două ori pe săptămână,
– presiuni asupra mamei (Ruth) să declare în mod mincinos că tatăl (Marius) este abuziv cu ea şi că astfel îşi va primi copiii,
– ameninţări la adresa lui Marius să nu facă public cazul, riscând să nu-şi mai vadă copiii niciodată, ameninţări care, venind din partea unor reprezentanţi ai instituţiei, reprezintă o infracţiune evidentă de şantaj şi ameninţare,
– plasarea copiilor în oraşe diferite la distanţa de 3,5 ore de casă, inclusiv a bebeluşului de trei luni care trebuie alăptat, deşi avocatul a găsit o locaţie în apropierea casei părinteşti,
– manipularea copiilor prin întrebări direcţionate, pentru a da declaraţii prin care părinţii să fie incriminaţi.
Astfel de metode şi atitudini, care nouă, ca români, ne aduc aminte de totalitarismul comunist, ne determină să acuzăm Barnevernet, implicit statul norvegian de complicitate, de încălcarea flagrantă a drepturilor familiei şi a drepturilor omului, de ameninţări şi intimidări asupra familiei, asupra avocaţilor care se implică în aceste cazuri (unii dintre ei pierzându-şi licenţa), de tentative de muşamalizare şi îngrădirea libertăţii de exprimare religioasă.
În semn de solidaritate cu Marius şi Ruth Bodnariu denunţăm acţiunile abuzive, iraţionale şi inumane faţă de o familie normală, responabilă, care a asigurat un mediu propice creşterii celor 5 copii.
Marius şi Ruth sunt integraţi social, aducând un plus comunităţii din care fac parte, prin natura profesiei lor, fără să fi iniţiat sau produs vreodată acţiuni ce contravin moralităţii şi legii.
Bistriţenii sunt invitaţi să se alăture acestui meeting de protest din 30 ianuarie, de la orele 13.00, în semn de solidaritate cu familiile care au experienţe similare familiei Bodnariu din Romania, Lituania, Polonia, Slovenia, Turcia, Brazilia, India, Rusia, Cehia şi în speranţa ca autorităţile române să modifice legea Serviciului de Protecţie al Copilului în sensul eliminării oricaror posibilităţi de abuz - mai precizează organizatorii pe pagina de Facebook destinată acestui eveniment.
Sursă foto: Facebook