Ministerul Sănătăţii a luat decizia ca din toamnă elevii să nu mai fie vaccinaţi de către medicii şcolari ci doar de către cei de familie. Această decizie ar putea fi dăunătoare elevilor, fiindcă aceştia nu se vor prezenta singuri la vaccin. În Bistriţa, există 7 medici şcolari care trebuiau să vaccineze în jur de 15.000 de elevi.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au modificat schema în ceea ce priveşte vaccinarea elevilor. Modificarea a fost făcută în luna iulie şi se va pune în aplicare de la începutul anului şcolar 2012-2013.
Modificarea schemei prevede că din toamnă, elevii nu vor mai vaccinaţi de către medicii şcolari ci doar de către medicii de familie. Conform specialiştilor, această schimbare ar putea fi dăunătoare elevilor deoarece majoritatea dintre ei nu se vor prezenta singuri la doctor ci doar “împinşi de la spate” pentru a fi vaccinaţi. Aceştia spun că lipsa imunizării poate avea efecte catastrofale. Spre exemplu, o fată care nu este vaccinată antirubeolic şi face boala în timpul sarcinii riscă să nască un copil cu malformaţii. Vaccinurile obligatorii se fac la 7, 9 şi 14 ani.
În întreg judeţul sunt peste 40.000 de şcolari majoritea fiind însă vaccinaţi de mediul de familie din comune. La nivelul municipiului Bistriţa sunt şapte medici şcolari care vaccinau aproximativ 15.000 de elevi.