A devenit un obicei ca tot mai multi bistriteni sa-si izoleze apartamentele pentru a plati facturi cat mai mici la intretinere. Putini dau insa importanta si la cum arata blocul pe dinafara.
Odata cu izolarea termica a blocurilor, Bistrita s-a transformat intr-un oras pestrit, dupa ce fiecare asociatie de proprietari a vopsit cladirea in ce culoare a vrut. De la verde la portocaliu, toate culorile curcubeului pot fi intalnite la fatadele imobilelor din oras.
In functie de suprafata locuita, fiecare familie ce locuieste la bloc trebuie sa scoata minim 2.000 de lei pentru a plati lucrarile de izolatie la peretii exteriori. Locatarii care nu pot pune la bataie o astfel de suma, integral sau in rate, raman cu peretii neizolati. Astfel, apar unele blocuri izolate partial, un alt lucru ce deranjeaza ochiul.
Constructorii sustin ca ei realizeaza izolatia blocului, iar nuanta cu care se vopseste fatada este aleasa de locatari sau de asociatiile de proprietari, cei care achita lucrarea. ,,Oamenii nu se inteleg intre ei. Pentru ca dau niste bani considera ca pot sa aleaga ce culoare vor. Foarte rar cad de acord asupra unei culori" au spus constructorii.
Daca la Cluj-Napoca autoritatile au reactionat cand au vazut ca fenomenul ia amploare si au stabilit cromatica (nuante pale, care sa nu intre in contradictie cu cromatica zonei), cele din Bistrita recunosc ca nu exista o paleta de culori care sa le fie recomandata celor care modernizeaza fatadele imobilelor. Asa se face ca trei blocuri aflate unul langa altul au nuante diferite, care mai de care mai stridente.
Izolarea ar trebui facuta cu respectarea legilor si a bunului gust, insa se pare ca in orasul nostru aceste lucruri lipsesc..