Bistriţa a intrat, în sfârşit, în rândul oraşelor europene importante! Este o tradiţie în toate marile oraşe europene ca acestea să acorde o distincţie culturală substanţială, iar Bistriţa a făcut acelaşi lucru ieri seară, când a fost decernat Premiul de 5.000 de lei pentru Literatură. „Bistriţa este ca o gaură neagră, dar...!"
După ce anul trecut Premiul pentru Literatură al judeţului Bistriţa-Năsăud a fost acordat scriitorului Mircea Cărtărescu, în acest an prestigioasa distincţie şi cei 5.000 de lei au ajuns la poetul Ion Mureşan. Ceremonia s-a desfăşurat aseară, la Sinagogă, în timpul concertului susţinut de Ada Milea, întrerupt pentru o jumătate de oră, pentru decernare.
Dan Coman a povestit despre uimirea de a o descoperi pe Ada Milea în studenţie, dar şi despre una din întrebările fundamentale când vine vorba de poezie: cum ştii că un poet este cu adevărat valoros?
„Din punctul meu de vedere acest premiu situează Bistriţa în sfârşit între oraşele europene importante, care fac acest lucru de foarte mulţi ani – este o tradiţie în toate marile oraşe europene să se acorde un premiu pentru literatură. Acest premiu iniţiat de Gavril Ţărmure şi de Centrul Judeţean pentru Cultură a ajuns la ediţia a treia şi nu poate fi o bucurie mai mare decât să se acorde un asemenea premiu unor oameni minunaţi…", a mai spus Dan Coman.
Criticul şi profesorul universitar Al. Cistelecan şi-a început discursul de laudatio amintind de Alexandru Lăpuşneanu care a făcut două gesturi uriaşe de tandreţe pentru Domniţa Ruxandra, cea care l-a şi otrăvit, de altfel: a trimis până în Bistriţa după cireşe, pentru că domniţa îşi dorea cireşe şi, într-o altă dată, a trimis după seminţe de flori, tot aici, la Bistriţa, renumită pentru aceste lucruri şi, în acea epocă, având importanţa pe care o avea Braşovul pentru întreaga ţară…
Al. Cistelecan a făcut o scurtă paralelă între puterea imaginativă şi instantaneitatea imaginativă a lui Ion Mureşan şi Bacovia: „La Ion Mureşan imaginaţia este catastrofică, unul dintre semnele că un poet este mare este tocmai faptul că acesta nu foloseşte limbajul pe care-l ştim, poeţii mari inventează stări, inventează dimensiuni ale existenţei, ale fiinţei pentru care nu sunt cuvinte…”
„Puterea de a transforma realul în ceva himeric este atât de puternică încât, la al doilea cuvânt, ceea ce pare să fie o notaţie din realitate sare direct într-o viziune profetică… Dacă se uită la ceva, indiferent dacă este un pahar, un perete sau o fereastră – acolo încep să se întâmple lucruri nălucite…”, a mai spus Alexandru Cistelecan.
La rândul său, poetul Ion Mureşan a recunoscut că, după Marin Mălaicu Hondrari şi Mircea Cărtărescu, este o onoare să primeşti un asemenea premiu, amintindu-şi de vremurile în care era corespondent la Evenimentul Zilei şi era trimis peste tot în ţară numai la Bistriţa nu – „Pentru că Bistriţa e ca o gaură neagră, dacă te-am scăpat în Bistriţa nu te mai recuperăm o săptămână-două… îmi spuneau cei de la redacţie..."
Până la urmă, din gaura neagră care l-a absorbit în Bistriţa au ieşit totuşi patru cărţi care au fost premiate de Uniunea Scriitorilor, de Academia Română, de Observator cultural sau Radio România Cultural.
Ceremonia s-a încheiat cu un colind recitat de Ion Mureşan: