Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  91 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Bistriţa: o gaură neagră a României. Şi totuşi – în rândul marilor oraşe europene! GHICI de ce (VIDEO)

19/12/2015 12:37:42 Ioana BRADEA  
Bistriţa a intrat, în sfârşit, în rândul oraşelor europene importante! Este o tradiţie în toate marile oraşe europene ca acestea să acorde o distincţie culturală substanţială, iar Bistriţa a făcut acelaşi lucru ieri seară, când a fost decernat Premiul de 5.000 de lei pentru Literatură. „Bistriţa este ca o gaură neagră, dar...!"

După ce anul trecut Premiul pentru Literatură al judeţului Bistriţa-Năsăud a fost acordat scriitorului Mircea Cărtărescu, în acest an prestigioasa distincţie şi cei 5.000 de lei au ajuns la poetul Ion Mureşan. Ceremonia s-a desfăşurat aseară, la Sinagogă, în timpul concertului susţinut de Ada Milea, întrerupt pentru o jumătate de oră, pentru decernare.

Dan Coman a povestit despre uimirea de a o descoperi pe Ada Milea în studenţie, dar şi despre una din întrebările fundamentale când vine vorba de poezie: cum ştii că un poet este cu adevărat valoros?

Din punctul meu de vedere acest premiu situează Bistriţa în sfârşit între oraşele europene importante, care fac acest lucru de foarte mulţi ani – este o tradiţie în toate marile oraşe europene să se acorde un premiu pentru literatură. Acest premiu iniţiat de Gavril Ţărmure şi de Centrul Judeţean pentru Cultură a ajuns la ediţia a treia şi nu poate fi o bucurie mai mare decât să se acorde un asemenea premiu unor oameni minunaţi…", a mai spus Dan Coman.

Criticul şi profesorul universitar Al. Cistelecan şi-a început discursul de laudatio amintind de Alexandru Lăpuşneanu care a făcut două gesturi uriaşe de tandreţe pentru Domniţa Ruxandra, cea care l-a şi otrăvit, de altfel: a trimis până în Bistriţa după cireşe, pentru că domniţa îşi dorea cireşe şi, într-o altă dată, a trimis după seminţe de flori, tot aici, la Bistriţa, renumită pentru aceste lucruri şi, în acea epocă, având importanţa pe care o avea Braşovul pentru întreaga ţară…

Al. Cistelecan a făcut o scurtă paralelă între puterea imaginativă şi instantaneitatea imaginativă a lui Ion Mureşan şi Bacovia: „La Ion Mureşan imaginaţia este catastrofică, unul dintre semnele că un poet este mare este tocmai faptul că acesta nu foloseşte limbajul pe care-l ştim, poeţii mari inventează stări, inventează dimensiuni ale existenţei, ale fiinţei pentru care nu sunt cuvinte…

Puterea de a transforma realul în ceva himeric este atât de puternică încât, la al doilea cuvânt, ceea ce pare să fie o notaţie din realitate sare direct într-o viziune profetică… Dacă se uită la ceva, indiferent dacă este un pahar, un perete sau o fereastră – acolo încep să se întâmple lucruri nălucite…”, a mai spus Alexandru Cistelecan.

La rândul său, poetul Ion Mureşan a recunoscut că, după Marin Mălaicu Hondrari şi Mircea Cărtărescu, este o onoare să primeşti un asemenea premiu, amintindu-şi de vremurile în care era corespondent la Evenimentul Zilei şi era trimis peste tot în ţară numai la Bistriţa nu – „Pentru că Bistriţa e ca o gaură neagră, dacă te-am scăpat în Bistriţa nu te mai recuperăm o săptămână-două… îmi spuneau cei de la redacţie..."

Până la urmă, din gaura neagră care l-a absorbit în Bistriţa au ieşit totuşi patru cărţi care au fost premiate de Uniunea Scriitorilor, de Academia Română, de Observator cultural sau Radio România Cultural.

Ceremonia s-a încheiat cu un colind recitat de Ion Mureşan:

2797 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro